PRVÉ INFO: Do Európy mieri nebezpečná víchrica LINUS. Slovensko čaká PRVÉ SNEŽENIE

PRVÉ INFO: Do Európy mieri nebezpečná víchrica LINUS. Slovensko čaká PRVÉ SNEŽENIE
Peter Minárik

Na obzore je ďalšia víchrica, respektíve v niektorých krajinách orkán, ktorý prinesie do Európy nielen veterné počasie, ale aj prudké ochladenie. Silný vietor čaká aj Slovensko, no čo je najzaujímavejšie je, že ďalšie oblasti Slovenska sa dočkajú tohto sezónneho PRVÉHO SNEHU.

Nad Atlantikom sa začala prehlbovať ďalšia tlaková níž, ktorá nesie meno "LINUS". S tlakovou nížou mieri do Európy ďalšia vlna vetra. Linus bude opäť v Európe nebezpečný, no tentokrát v úplne iných oblastiach, ako býva bežné. Väčšinou vietor vystrája predovšetkým v pobrežných oblastiach Európy, no tentoraz sa LINUS prehĺbi priamo nad vnútrozemím Európy v našej oblasti, a tak budeme blízko stredu tlakovej níže, ktorá prinesie veľmi veterné počasie.

Na tejto tlakovej níži však možno zaujímavejší ako vietor je vpád chladného vzduchu, ktorý tento presun níže na naše územie prinesie. Prepad chladného vzduchu bude taký výrazný, že ďalšie oblasti Slovenska sa dočkajú PRVÉHO SNEHU.

LINUS prinesie veterné hodiny

Tlaková níž začne počasie v Európe ovplyvňovať až v priebehu štvrtka. Prvou krajinou, kde sa očakáva silný vietor je Francúzsko, no nárazy vetra sa zatiaľ budú pohybovať maximálne do 100 km/h. Až pri svojom postupe smerom nad Nemecko sa začne táto tlaková níž prehlbovať.

Ako teda bude tlaková níž postupovať smerom k východu nad naše územie, tak vietor bude čoraz silnejší a silnejší. Situácia však vzhľadom na to, že do piatka je pomerne ďaleko, nie je taká jednoznačná. Numerické predpovedné modely totiž ešte nemajú zhodu v tom, kadiaľ presne tlaková níž s menom LINUS bude postupovať a jej konečná trajektória bude veľmi závislá od toho, ktoré oblasti a v akej intenzite vietor zasiahne.

Numericky model ECMWF očakáva, že stred níže sa presunie cez Nemecko a severné Česko nad Poľsko a potom postúpi tlaková níž nad východné Slovensko. Model ICON však počíta s trajektóriou z Bavorska, cez južné Česko priamo nad Slovensko. Výsledná trajektória sa teda upresní a podľa toho budeme až neskôr vedieť, aký silný vietor nás čaká.

Nateraz vieme len to, že najveternejšie bude v Alpách, kde by na vrcholoch hôr mohli poryvy vetra dosahovať rýchlosť až 150 km/h. Veľmi veterno však bude prakticky v celom Nemecku, v Česku, v Rakúsku, v Poľsku a aj na našom území. Vietor by však nemal páchať nejaké väčšie škody. Veterno bude v piatok a v sobotu a poryvy vetra budú na našom území dosahovať rýchlosť do 80 km/h, na horách až cez 100 km/h.

Prvý sneh napadne v ďalších oblastiach

Možno zaujímavejšou správou, ako silný vietor, je skutočnosť, že presun tejto tlakovej níže prinesie na naše územie aj vpád chladného vzduchu od severu. Tento vpád chladného vzduchu bude natoľko intenzívny, že prinesie snehové zrážky aj do oblastí, ktoré túto sezónu ešte sneženie nenavštívilo. Slovensko tak čaká ďalšie sneženie.

Snehové zrážky však predbežne nečakajú celé naše územie. Sneženie už prišlo na hory a do vyššie položených obývaných oblastí. Minulý víkend napadol sneh na horských priechodoch, no tentoraz bude hranica sneženia ešte nižšie a snežiť bude aj v mestách, no zatiaľ len na severe a možno na východe krajiny.

Ako totiž vidieť aj na videu, tak spoločne s tým, ako sa začne ochladzovať, začnú aj ustávať zrážky, ktoré sa v noci z piatka na sobotu a počas soboty budú vyskytovať už len predovšetkým na severe krajiny.

V noci z piatka na sobotu poklesne hranica sneženia na našom území postupne na 500 metrov, no na severe by hranica mala poklesnúť aj do najnižších polôh. Neznamená to však, že sneh na severe určite napadne.

Snehová pokrývka sa môže vytvoriť vo vyššie obývaných oblastiach a v nižšie položených obciach a mestách sa snehová pokrývka síce nevytvorí, ale prvé snehové vločky budú poletovať aj tu. Pred nami je tak ďalší, z meteorologického pohľadu, zaujímavý víkend. Situácia sa však priebežne vyvíja a ďalšie informácie o silnom vetra a snežení prinesieme postupne v nasledujúcich dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd