PRVÉ INFO: Do Európy mieri PRVÁ VÍCHRICA. Udrie KILIAN. Pozrite si, kde všade hrozí zlé počasie

PRVÉ INFO: Do Európy mieri PRVÁ VÍCHRICA. Udrie KILIAN. Pozrite si, kde všade hrozí zlé počasie
Peter Minárik

Do Európy prichádza prvá jesenná víchrica. Počasie v Európe počas jesenného obdobia často narúšajú hlboké tlakové níže, ktoré prinášajú veterné počasie a tie najväčšie škody a tragédie aj na naše územie. Prvá takáto víchrica zasiahne už zajtra Európu a prinesie poriadne veterné počasie hneď do niekoľkých oblastí.

Počas jesene často zažívame jednotlivé víchrice, ktoré sa niekedy laicky označujú aj ako veterné búrky. Ide však vlastne len o hlbokú tlakovú níž, ktorá vplyvom výrazného tlakového gradientu prináša nad vnútrozemie Európy veľmi veterné počasie.

Na začiatku jesene je hladina morí a oceánov na severnej pologuli najteplejšia a zároveň vo výškach sa ochladzuje. Teplotný kontrast spôsobuje výrazné vyparovanie, následkom čoho vznikajú jednotlivé cyklóny.

Jedna cyklóna sa práve teraz začala prehlbovať zhruba 1200 km juhozápadne od Britských ostrovov a čoskoro ovplyvni počasie v Európe.

Pôjde o víchricu KILIAN

Aktuálny tlak v strede tejto tlakovej níže dosahuje hodnotu 990 hPa. Už ráno sa bude nachádzať 300 km od pobrežia Írska a tlak v jej strede ešte poklesne len na zhruba 973 hPa a to už začnú badať na Britských ostrovoch. Túto tlakovú níž pomenovali ako Agnes, ale v našej oblasti sa používa názvoslovie nemeckých meteorológov, ktorí ju pomenovali ako KILIAN. Ak tak budete čítať o následkoch víchrice Kilian alebo Agnes, tak vedzte, že ide o tú istú víchricu.

Už v ranných a dopoludňajších hodinách začnú víchricu pociťovať v Írsku a vo Walese, kde budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť 100 km/h. Stred tlakovej níže sa začne presúvať priamo cez Britské ostrovy, a tak sa zajtra popoludní situácia zhorší.

V oblasti Britských ostrovoch bude fúkať s poryvmi okolo 100 km/h, avšak na pobreží môže vietor dosahovať rýchlosť až okolo 130 km/h. Stred tejto tlakovej níže sa následne bude presúvať smerom nad Nórsko.

Víchrica Slovensko neovplyvní

Vietor by mal vo štvrtok zosilnieť v Nórsku, v Dánsku a na severe Beneluxu, či Nemecka. Poryvy vetra by sa však mali pohybovať len do 70 km/h a výraznejšie škody tak vietor nenapácha.

Na našom území túto prvú jesennú víchricu vôbec nepocítime. Počasie na Slovensku totiž ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá má svoj stred nad Ukrajinou a po jej zadnej strane k nám prúdi veľmi teplý vzduch od juhu. Na Slovensku tak bude pokračovať stabilné, slnečné a veľmi teplé počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd