PRVÉ INFO: Do Európy mieri víchrica ktorá na Slovensko prinesie opäť zimné počasie

Peter Minárik

Odštartovala meteorologická jar a počasie zatiaľ vyzerá jarne. Všetko sa však čoskoro zmení a našu oblasť čaká návrat zimy a marcový sneh. Ochladiť by sa malo výraznejšie a teploty spadnú pod hranicu dlhodobého normálu.

Počasie na Slovensku sa nesie opäť v znamení stabilného počasia, ktoré na našom území panuje už niekoľko dní. Počasie totiž ovplyvňuje tlaková výš, ktorá nad náš kontinent zasahuje od severozápadu a prináša stabilné počasie.

Počasie, ktoré aktuálne na našom území máme je teplotne nadpriemerné a takto by to malo vyzerať až do konca tohto týždňa.

Zatiaľ k výraznejšej zmene nedôjde a môžete sa tešiť na prevažne slnečnú a teplú sobotu, ktorá prinesie teploty až okolo +10 °C. Počasie však už v nedeľu prinesie zmenu.

Na konci týždňa príde zima

Podľa aktuálneho vývoja to vyzerá tak, že hneď na prelome týždňov sa začne počasie v Európe výrazne zhoršovať. Tlaková výš, ktorá k nám zasahuje od severozápadu zoslabne a nad Britskými ostrovmi sa prehĺbi tlaková níž.

Táto tlaková níž sa dostane nad Severné mora a bude postupovať smerom nad Nemecko a do Poľska. Tlaková níž k nám od severu vtiahne chladnejší vzduch a na začiatku týždňa k nám prinesie aj zrážky.

Zhoršenie počasie príde už v noci zo soboty na nedeľu a v nedeľu sa v porovnaní so sobotou výraznejšie ochladí. Zatiaľ čo v sobotu ešte maximálne teploty pri slnečnom počasí vystúpia na +5 až +12 °C, tak v nedeľu sa budú teploty pohybovať už len od 0 do +7 °C. V nedeľu už bude oblačno až zamračené a na severe sa môžu vyskytovať snehové prehánky.

Budúci týždeň príde víchrica

V prvej polovici budúceho týždňa sa z Nemecka do strednej Európy nasunie tlaková níž, ktorá prinesie veľa zrážok a silný vietor. Našu oblasť by mala zasiahnuť ďalšia víchrica, ktorá prinesie veľmi silný, nebezpečný vietor.

Nateraz je však ešte priskoro predikovať, čo nás presne čaká, no môžeme povedať, že prvá polovica týždňa bude nielen veterná, ale aj chladná. V dôsledku zatekania chladného vzduchu sa budú denné teploty pohybovať od 0 do +7 °C a nočné teploty pôjdu slabo pod bod mrazu.

Skupenstvo zrážok by malo byť na horách výlučne snehové a sneženie sa očakáva aj na severe. V najnižších polohách sa bude striedať dážď so snežením.

Počasie, ktorá nás čaká od konca tohto týždňa tak bude pripomínať typicky premenlivé, jarné počasie s častým striedaním sneženia a dažďa. Viac o vývoji na ďalšie dni nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd