PRVÉ INFO: Leto ešte nekončí. Pred nami sú ďalšie teplé a slnečné dni, ale aj búrky. Teraz nás zasiahne QUITERIA

PRVÉ INFO: Leto ešte nekončí. Pred nami sú ďalšie teplé a slnečné dni, ale aj búrky. Teraz nás zasiahne QUITERIA
Peter Minárik

Uplynulé hodiny sa na našom území niesli v znamení ochladenia a výdatných zrážok. Počasie sa však už teraz začína zlepšovať a bude to čoraz lepšie. Pred nami je ďalšia vlna priaznivého počasia, ktoré však už čoskoro naruší ďalší front s búrkami. Takéto počasie nás čaká nasledujúce dni.

Vlna teplého a slnečného počasia bola v uplynulých hodinách na našom území prerušená studeným frontom, ktorý priniesol búrky, no predovšetkým dážď.

Včera udrelo na našom území 345 a dnes len 300 bleskov. Búrky tak neboli elektricky príliš aktívne, no čo sme zaznamenali boli výdatné zrážky. Najviac zrážok spadlo na dolnom Spiši a to takmer 70 mm.

Vplyvom výdatných zrážok prechodne stúpli vodné toky až na úroveň povodňových stupňov. Zrážky však ustávajú a situácia sa upokojuje. S počasím to bude čoraz lepšie.

Na rade je Quiteria

Počasie na našom území sa začína zlepšovať a od severozápadu sa začína vyjasňovať. Je to v dôsledku toho, že sa nad naše územie nasúva ďalšia tlaková výš. Tá je výrazná a dostala od nemeckých meteorológov aj svoje meno. Volá sa QUITERIA.

Quiteria bude počasie na našom území ovplyvňovať celý predĺžený víkend a aj začiatok týždňa. Pred nami je tak slnečné počasie bez zrážok. Okrem slnečných lúčov nás čakajú aj nezvyčajne vysoké teploty, ktoré budú každým dňom stúpať.

Opäť hrozia trópy

Tlaková výš sa bude presúvať cez Nemecko a Poľsko nad východnú Európu a po jej zadnej strane začne do našej oblasti od juhu prúdiť opäť teplý vzduch. Tento príliv teplého vzduchu prinesie na naše územie teploty, ktoré na druhú polovicu septembra nie sú rozhodne bežné a v porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty nadchádzajúce dni až o 8 °C vyššie ako je normál.

Maximálne teploty sa v piatok a v sobotu budú pohybovať na úrovni +18 až +25 °C, no výraznejší vzostup teplôt sa očakáva od nedele, kedy sa teploty môžu dostať až k +28 °C a najteplejším dňom by mal byť pondelok, kedy maximálne teploty budú atakovať hranicu až +30 °C.

Teplé a slnečné počasie by malo skončiť v pondelok. V utorok to vyzerá na ďalší postup studeného frontu, ktorý prinesie na Slovensko vlnu búrok.

Počasie však aj po prechode tohto frontu bude teplotne nadpriemerné, no vývoj na nasledujúce dni predznamenáva postupné ochladzovanie, pričom nočné teploty sa postupne priblížia aj k bodu mrazu. Vývoj počasia do konca septembra si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd