PRVÉ INFO: Mieri k nám ďalšia víchrica. Dostala meno KATRIN a prinesie dokonca snehovú fujavicu

PRVÉ INFO: Mieri k nám ďalšia víchrica. Dostala meno KATRIN a prinesie dokonca snehovú fujavicu
Peter Minárik

Na Slovensku práve v týchto chvíľach doznieva vplyv víchrice JITKA, ktorá na naše územie priniesla aj materiálne škody. Dnes si od zlého počasia prechodne oddýchneme, ale už teraz do našej oblasti mieri ďalšia vlna nepriaznivého počasia.

Včerajší deň sa na našom území niesol v znamení vystrájania počasia. Z Baltského mora sa nad východnú Ukrajinu presúvala tlaková níž s názvom JITKA, ktorá priniesla do mnohých krajín, vrátane Slovenska silný nárazový vietor, ktorý bol síce najsilnejší na horách, no aj v nižších polohách napáchal niekoľko škôd.

Najveternejšie bolo na Chopku, kde boli zaznamenané poryvy o sile 148 km/h. Druhým najveternejším miestom bol pomerne klasicky Lomnický štít, kde bol nameraný náraz o sile 137 km/h. Spomedzi nižších polôh bolo najveternejšie v Telgárte, kde poryvy vetra dosiahli rýchlosť 97 km/h, v Bratislave a v Nitre, kde vietor dosiahol nárazy 83 km/h.

Silný vietor vystrájal predovšetkým na západnom Slovensku, kde spôsobil niekoľko menších materiálnych škôd. Veterné počasie sa podpísalo aj pod dopravnú nehodu na Prístavnom moste, kde silný vietor vyvrátil náves kamiónu.

Veterné počasie panovalo predovšetkým na južných stranách hôr a preto bolo najveternejšie na Horehroní, či v oblasti od Bratislavy po Trnavu. Celá situácia zo včerajšieho dňa sa už zajtra opäť zopakuje. Ovplyvní nás totiž ďalšia tlaková níž, ktorá bude mať veľmi podobné trasovanie.

Na rade je víchrica KATRIN

Cez Dánsko sa nad Baltské more presúva ďalšia tlaková níž s menom Katrin, ktorá už dnes prinesie veterné počasie do Nemecka, či do Dánska. V priebehu noci na sobotu začne vietor silnieť aj na našom území.

Stred tejto tlakovej níže sa totiž dostane nad Pobaltie, no zmena bude v tom, že tu sa začne tlaková níž vypĺňať a rýchlo zanikať. Silný vietor však očakávame aj vďaka tomu, že nad južným Nemeckom sa bude zvýrazňovať mohutná tlaková výš v ktorej strede stúpne tlak až nad 1040 hPa. Vytvorí sa tak silný, tlakový gradient, ktorý vyvolá mimoriadne silné, severozápadné prúdenie.

Toto silné severozápadné prúdenie prinesie ďalšie veterné počasie. Najveternejšie bude opäť najmä a strednom a západnom Slovensku a predovšetkým v oblastiach na južných až juhovýchodných stranách hôr a kopcov. 

Nárazy vetra by mali byť v nižších polohách opäť najsilnejšie v oblasti Bratislavy, Nitry a na Horehroní, kde poryvy vetra môžu dosahovať rýchlosť do 100 km/h. Na horách bude vietor dosahovať nárazy o sile orkánu.

Hrozí aj snehová fujavica

Sobotňajšie počasie prinesie okrem veľmi silného vetra aj vlnu výrazného sneženia. Severozápadné prúdenie totiž bude veľmi vlhké a v tomto vlhkom prúdení sa v severnej polovici stredného a východného Slovenska budú tvoriť pomerne intenzívne zrážky.

Sneženie bude najvýraznejšie na návetriach, kde by počas soboty mohlo pripadnúť aj viac ako 20 cm nového snehu. Nebezpečné počasie však bude v tom, že kombinácia silného vetra a sneženia vyvolá snehovú fujavicu.

Počas soboty tak neodporúčame turistiku, lyžovanie ani iné aktivity v exteriéri. Pobyt vonku si radšej naplánujte na nedeľu, kedy sa počasie upokojí. Viac o nebezpečnom počasí v jednotlivých okresoch Slovenska nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd