PRVÉ INFO: Mieri k nám druhá vlna horúčav. Pozrite, kam sa až teploty dostanú

PRVÉ INFO: Mieri k nám druhá vlna horúčav. Pozrite, kam sa až teploty dostanú
Peter Minárik

Po prechode studeného frontu, ktorý na naše územie priniesol búrky sa začína počasie zlepšovať, oblačnosť sa začína zmenšovať a bude to len krajšie. Počasie začína ovplyvňovať tlaková výš, ktorá prinesie stabilné a aj veľmi teplé počasie. Do našej oblasti začne prúdiť pôvodom tropický vzduch.

Na začiatku druhej polovice júna Slovensko zažilo prvú vlnu horúčav, teda plošnejších teplôt, ktoré sa dostávali až nad hranicu +30 °C. Príchod prvej vlny horúčav prišiel najneskôr za uplynulé roky.

Teraz, po takmer dvoch týždňoch nás čaká druhá vlna horúčav. Teploty začnú každým dňom stúpať a už zajtra sa dostanú až nad hranicu +30 °C.

Cez víkend bude ešte príjemne teplo

Zatiaľ čo v týchto chvíľach panuje ešte v oblasti východného Slovenska zväčšená oblačnosť, tak od západu sa nad naše územie začína natláčať tlaková výš. Tá už do západnej časti Slovenska prináša slnečné počasie a ešte krajšie bude počas nadchádzajúceho víkendu.

Na našom území však horúco príliš nebude a skôr môžeme povedať, že víkend bude ešte príjemne teplý. Teploty by sa mali pohybovať zväčša do +30 °C.

Stred tlakovej výše sa totiž ešte len začne presúvať z Nemecka, cez Česko a Slovensko na juhovýchod. My sa budeme nachádzať ešte na jej prednej strane a vplyvom cirkulácie vieme, že vzduchové hmoty sa okolo tlakovej výše točia v smere hodinových ručičiek. Od juhu tak bude prúdiť teplý vzduch najskôr nad západnú Európu. Do našej oblasti sa začne horúci vzduch z Afriky dostávať až v nedeľu, kedy sa už dostaneme na zadnú stranu tejto tlakovej výše.

V piatok a v sobotu sa maximálne teploty na našom území dostanú na +25 až +30 °C, no na západe pôjdu teploty až do +32 °C.

Horúčavy prídu od nedele

Vlna plošných tropických horúčav príde na naše územie až v závere víkendu. Od nedele budú teploty nad +30 °C stúpať už na viacerých miestach nášho územia, pričom na západe a na juhu sa môžu teploty dostať až k +35 °C.

očakávané maximá počas nedele
očakávané maximá počas nedele

Už extrémne teploty prídu s nástupom prvého pracovného dňa. V pondelok sa teploty taktiež dostanú na mnohých miestach nad +30 °C, no na západe budú teploty prekračovať hranicu až +35 °C a maximálne teploty sa budú pohybovať niekde okolo +36 °C.

očakávané maximá počas soboty
očakávané maximá počas pondelka

Čo sa udeje následne nateraz predpovedať nebudeme. Cez Európu totiž začne na začiatku týždňa postupovať studený front, ktorý túto vlnu horúčav už v západnej Európe ukončí a horúce počasie by mal ukončiť aj na našom území.

Zatiaľ však vôbec nie je jasné, kedy príde studený front. Niektoré varianty vývoja počítajú s príchodom frontu už v pondelok neskoro večer, no pravdepodobnejšie to vyzerá, že front príde až v utorok. Existujú však aj varianty, že sa horúčavy zdržia a skončia až v stredu. Každopádne ako to už býva zvykom po horúčavách sa v budúcom týždni treba pripraviť na potencionálne silné búrky, ktoré túto vlnu horúčav ukončia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd