PRVÉ INFO: Mieri k nám níž BIRUTA, ktorá prinesie vlnu DAŽĎA a ochladenia

Peter Minárik

Ďalšie zhoršenie počasia mieri do našej oblasti a prinesie ho tlaková níž, ktorá dostala meno BIRUTA. Táto tlaková níž sa na našom území postará o vlnu výdatného dažďa a ďalšieho ochladenia, ktoré zasiahne predovšetkým západné regióny Slovenska, kde bude veľmi chladno. Hrozí naviac aj návrat snehu. Tlaková níž mieri do našej oblasti z oblasti Jadranského mora a prvé zrážky prinesie už v utorok.

Nadchádzajúce hodiny čaká naše územie ďalšie zhoršenie počasia. Nad Jadranským morom sa práve v týchto chvíľach prehlbuje tlaková níž, ktorá v priebehu utorka začne postupovať nad Balkán a v utorok večer začne od juhu prinášať prvé zrážky aj na našom území. Tlaková níž, ktorá prinesie ďalšie zhoršenie počasia na Slovensko pomenovali ako BIRUTA.

Táto tlaková níž prinesie na naše územie nielen vlnu výdatného dažďa, ale čiastočne sa v niektorých okresoch Slovenska aj výrazne ochladí a naopak, v niektorých oblastiach hrozia dokonca aj búrky.

Výdatný lejak najmä na západe

Už v utorok sa počasie na západnom Slovensku pokazí. Ešte to však nebude priamo súvisieť s blížiacou sa nížou, no nad Alpami a Rakúskom sa bude nachádzať pomerne rozsiahle zrážkové pole, ktoré čiastočne ovplyvní počasie aj na našom území. Treba počítať s tým, že najmä na Záhorí a v oblasti Bratislavského kraja bude už v utorok počas dňa aj pršať.

Tie výraznejšie zrážky sa však nad naše územie nasunú až v noci na stredu. Do stredajšieho rána sa postupne na celom našom území výrazne rozprší. Napršať by malo priemerne od 10 do 20 mm. Najvýraznejšie zrážky sa očakávajú na západnom Slovensku, kde by do štvrtkového rána mohlo spadnúť 20 až 30 mm zrážok.

očakávané maximálne úhrny zrážok
očakávané maximálne úhrny zrážok
 

Do stredajšieho popoludnia nebude na počasí nič moc nezvyčajné, no práve v stredu popoludní to začne byť už zaujímavé.

Teplotne odlišné počasie

Udeje sa totiž to, že priamo cez naše územie bude postupovať stred spomínanej tlakovej níže, ktorá sa cez Tatry presunie nad Poľsko. Zatiaľ čo západný sektor tlakovej níže sa bude nachádzať v chladnom vzduchu, tak východný sektor sa bude nachádzať v teplejšom vzduchu a práve toto teplotné rozdelenie Slovenska prinesie výrazne odlišné počasie. 

Na juhovýchode Slovenska sa v stredu vďaka vhodnej dynamike môžu tvoriť búrky. Na druhej strane krajiny, v oblasti severozápadného Slovenska hrozí, že bude snežiť. Tu sa totiž výrazne ochladí.

 

Ako vidieť na mape očakávaných teplotných maxím. Tak na juhu a východe Slovenska by sa denné teploty v stredu mali pohybovať nad hranicou +10 °C, zatiaľ čo na severozápade sa nemusia teploty dostať nad hodnotu +5 °C.

očakávané maximálne teploty počas stredy
očakávané maximálne teploty počas stredy

Hrozí aj sneženie

Nejasný vývoj je v severozápadnom sektore tlakovej níže. Česko, Poľsko aj Rakúsko by sa malo nachádzať v chladnejšom vzduchu, v dôsledku čoho sa na horách očakáva výrazné sneženie, ktoré by sa ojedinele mohlo dostať aj do nižších polôh.

Podobná situácia hrozí aj v našich krajných severozápadných okresoch Slovenska, predovšetkým v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, kde hranica sneženia môže prechodne poklesnúť na 500 metrov a to predovšetkým v stredu popoludní.

Nejednoznačnosť situácie je spôsobená trajektóriou stredu tlakovej níže. Od presnej polohy tlakovej níže totiž závisí, kam až sa studený vzduch dostane. Niektoré behy numerických modelov dokonca počítajú s tým, že sneženie sa do dažďa môže primiešavať aj v Bratislave. Takáto varianta je však málo pravdepodobná.

Skôr to vyzerá tak, že horské oblasti, susediace s Českou republikou by sa mohli dočkať nejakej snehovej pokrývky, no v nižších polohách by malo pršať a bude veľmi chladno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd