PRVÉ INFO: Mieri k nám níž CHAPPU. Prinesie jedny z najintenzívnejších zrážok a búrok tento rok

Peter Minárik

Začiatok týždňa prináša na naše územie zlepšenie počasia, no netreba sa príliš tešiť. Už teraz sa nad Stredozemným morom formuje výrazná tlaková níž, ktorá už zajtra začne ovplyvňovať počasie na našom území a podľa predpovedí prinesie jedny z najintenzívnejších zrážok a búrok od začiatku roka.

Pripravte sa na možné bleskové povodne, búrky a výdatný dážď. Počasie sa už o niekoľko hodín v celej našej oblasti výrazne zhorší o čo sa postará rozsiahla tlaková níž, ktorá sa aktuálne formuje nad Stredomorím. Táto tlaková níž už zajtra postúpi do našej oblasti a prinesie rozsiahlu vlnu zrážok a búrok. Zrážky, prípadne búrky budú aj intenzívne a dorazia na naše územie v niekoľkých vlnách. Zrážky sa budú vyskytovať do štvrtka.

Slovensko je po výdatných dažďoch

Počasie na Slovensku v uplynulých hodinách ovplyvňovala tlaková níž Benedikt, ktorá priniesla vlnu zrážok. Počas včerajšieho dňa boli zrážky najvýdatnejšie na západnom Slovensku, kde spadlo do 20 mm zrážok.

Ešte výraznejšie zrážky však prišli počas noci. Banskobystrický a časť Košického kraja zasiahol mimoriadne intenzívny dážď, ktorý dosahoval okolo polnoci na Gemeri intenzitu až 7 mm za 1 hodinu, čo sa považuje sa veľmi výdatný dážď.

Za uplynulých 24 hodín spadli na juhu Slovenska desiatky milimetrov zrážok. Od Lučenca až po Košice spadlo od 35 do 50 mm zrážok, čo výrazne nasýtilo povodia, ktorá atakovali povodňové stupne. Voda však už opadá, no nadchádzajúce hodiny prinesú ďalšiu vlahu a to už povodia zrejme neabsorbujú. Rieky môžu pomerne rýchlo stúpať a vylievať sa zo svojich korýt.

Príde níž Chappu

Už v týchto chvíľach sa nad Stredomorím prehlbuje tlaková níž. ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali Chappu. Táto níž by nemala postúpiť do našej oblasti, ale zostane nad Jadranom a bude do našej oblasti od juhu pumpovať teplý a vlhký vzduch. Od juhu k nám tak budú postupovať jednotlivé zrážkové vlny.

Prvá zrážková vlna sa už zajtra ráno dostane do Talianska a do oblasti Balkánu. Okolo poludnia začnú zrážky postupovať nad našu oblasť a popoludní by sa malo postupne od juhu rozpršať aj na Slovensku.

Najzaujímavejšia situácia nás však čaká v noci z utorka na stredu, kedy zrážky budú nad našim územím rozsiahle a výdatné. V zrážkovom poli budú naviac vnorené búrky, ktoré zrážkovú činnosť zvýraznia. V niektorých oblastiach by mohlo napršať aj 10 mm za hodinu.

Prídu aj búrky, hrozia povodne

Pripravte sa na to, že nepriaznivé počasie, tak skoro neskončí. Čaká sa od utorkového poludnia až do štvrtkového poludnia. Za toto obdobie k nám budú postupovať od juhu jednotlivé vlny zrážok a búrok, ktoré prinesú do štvrtka desiatky milimetrov.

To, kde spadne najviac zrážok je aktuálne ťažké predikovať. To je však ťažké pri každej tlakovej níži. Ťažisko najvýdatnejších zrážok by sa však podľa najpravdepodobnejšieho scenára malo nachádzať na juhu a západe Slovenska.

očakávané úhrny, data: iMeteo.sk
očakávané úhrny, data: iMeteo.sk

Očakávané zrážky na našom území sa vzhľadom na nasýtenosť povodí takmer okamžite budú prejavovať na raste vodných hladín. Treba teda počítať s tým, že zrážky zodvihnú rieky, ktoré by mohli prekročiť aj hranicu povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd