PRVÉ INFO: Mieri k nám predvianočný orkán Zoltán, ktorý bude páchať aj škody

PRVÉ INFO: Mieri k nám predvianočný orkán Zoltán, ktorý bude páchať aj škody
Peter Minárik

Do Európy sa ženie ďalšia víchrica, respektíve skôr orkán, ktoré ovplyvní predvianočné počasie a zasiahne aj naše územie. Pôjde o orkán ZOLTAN, ktorý bude dokonca páchať aj materiálne škody.

Z Atlantiku sa do Európy ženie ďalšia víchrica, ktorá tentoraz prinesie veľmi veterné počasie do celej Európy a keďže dôjde k výraznému tlakovému kontrastu, tak poryvy vetra budú veľmi silné. Sila vetra bude natoľko mohutná, že sa očakávajú materiálne škody.

Silný vietor začne fúkať už počas dnešného dňa, no k výraznejšiemu zhoršeniu dôjde predovšetkým zajtra. Slovensko čaká vyčíňanie vetra predovšetkým v piatok a v sobotu.

Presun ľudí, ktorí sa budú ponáhľať na vianočné sviatky ku svojim blízkym tak bude výrazne narušený. Pripraviť sa treba na výraznejšie komplikácie v doprave.

Presúvať sa bude níž ZOLTAN

Za nepriaznivé počasie, ktoré dorazí len pár hodín pred Vianocami môže rozsiahla tlaková výš, ktorá sa nachádza nad Atlantikom. Tá sa aktuálne rozširuje až nad našu oblasť, no jej výbežok sa stiahne späť na západ a zároveň tlaková výš zosilnie. Tlak v jej strede môže byť vyšší ako 1050 hPa.

Na druhej strane tu máme tlakovú níž, ktorá teraz postupuje severne od Britských ostrovov, prejde cez Škandináviu a Baltské more až nad Pobaltie a východné Rusko, kde sa začne postupne vypĺňať.

Tejto tlakovej níži dali nemeckí meteorológovia meno ZOLTAN a bude poriadne mohutná. Tlak v jej strede poklesne až pod 960 hPa, čo sú výrazné hodnoty, no pôvodne sa očakával tlak, blížiaci sa k 950 hPa, pričom sa očakávalo, že dôjde ku bombogenéze. Ide o situáciu, kedy tlak v tlakovej níži poklesne v priebehu 24 hodín aspoň o 24 hPa. To sa nakoniec neudeje. Níž však bude hlboká niekoľko dní, čo znamená oveľa dlhšie veternejšie počasie. Európu čaká veterné počasie od dnes až do Štedrého dňa.

ZOLTAN bude páchať škody

Vietor začne v Európe silnieť už počas dnešného dňa a to najmä na Britských ostrovoch a postupne aj v Nemecku. Poryvy vetra môžu aj v nižších polohách dosahovať rýchlosť 70 až 90 km/h.

Už zajtra začne byť oveľa veternejšie a veterno bude prakticky v celej strednej Európe. Najsilnejší vietor sa očakáva v Nemecku a v Česku, kde môžu byť aj v nižších polohách zaznamenané poryvy vetra okolo 100 km/h.

Vietor bude nárazový a nie je vylúčené, že aj v nižších polohách pôjdu poryvy vetra nad 100 km/h. Na horách dosiahnu nárazy rýchlosť cez 150 km/h. Takýto silný vietor bude mať potenciál poškodzovať strechy a lámať konáre, či stromy. Vietor tak celkom iste ovplyvní dopravu. Silný vietor môže prerušiť predovšetkým leteckú a železničnú dopravu, no pozor si treba dať aj na cestách.

Na Slovensku bude najsilnejší vietor v sobotu

Už od zajtrajšieho dňa bude veterno aj na našom území. Poryvy vetra by mali dosahovať v nižších polohách rýchlosť od 60 do 80 km/h, no na horách až okolo 100 km/h. Na hrebeňoch Tatier môže vietor postupne dosahovať silu až 140 km/h.

Vietor bude konštantne silný už od zajtra až do Štedrého dňa, no čaká nás niekoľko silnejších vĺn vetra. Prvá príde v piatok počas dňa, no oveľa intenzívnejšie vlny vetra nás čakajú v noci z piatka na sobotu a v sobotu na poludnie. Počas týchto vĺn by poryvy vetra mohli v nižších polohách ojedinele dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Predvianočný presun ľudí tak ovplyvní nepriaznivé počasie. Bude pršať, snežiť, no zároveň fúkať aj veľmi silný vietor. Vietor by mal slabnúť až na Štedrý deň.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd