PRVÉ INFO: Mieri k nám víchrica "ULF". Ovplyvní aj počasie na Slovensku

Peter Minárik

K Európe mieri ďalšia tlaková níž, ktorá prinesie veľmi veterné počasie. Víchrica Ulf by mala zasiahnuť našu oblasť už v piatok a v sobotu bude vietor bičovať aj Slovensko.

Počasie na Slovensku, ako aj v širšej oblasti nášho územia sa už v nadchádzajúcich hodinách výrazne zhorší. Môže za to tlaková níž, ktorá sa aktuálne nachádza nad východným Atlantikom, no už čoskoro sa presunie okolo pobrežia Škótska, kde dôjde k jej výraznému prehĺbeniu.

Táto tlaková níž dostala medzinárodné pomenovanie "Otto", no v našej oblasti sa riadime nemeckým pomenovaním, ktoré tlakovým útvarom dáva Inštitút meteorológie na Slobodnej univerzite v Berlíne. Dá dala tejto tlakovej níži pomenovanie "Ulf" a tak sa v nadchádzajúcich hodinách budeme stretávať práve s týmto pomenovaním pre nepriaznivé počasie, ktoré našu oblasť čaká.

Táto tlaková níž sa už v piatok presunie nad Škandináviu, čím začne v dominantnej miere ovplyvňovať aj počasie u nás.

očakávaná situácia v našej oblasti, zdroj: wetterpate.de
očakávaná situácia v našej oblasti, zdroj: wetterpate.de

Víchrica príde bude vyčíňať do nedele

Víchrica Ulf už v piatok ovplyvní počasie v Nemecku, v Dánsku, v Poľsku a v Českej republike, kde sa očakáva silný nárazový vietor, ktorý bude v nižších polohách dosahovať nárazy do 85 km/h. Vo vyššie položených oblastiach sa očakávajú poryvy vetra so silou až okolo 130 km/h. Najnebezpečnejší vietor sa očakáva na severe Nemecka a Poľska, kde bude vietor dosahovať rýchlosť v nižších polohách až okolo 100 km/h.

V piatok popoludní sa postupne rozfúka aj na našom území, no vietor bude stále pomerne slabý. Maximálne nárazy vetra by sa mali pohybovať do 60 km/h. Výrazne začne vietor na našom území silnieť v noci z piatka na sobotu.

V sobotu ráno už bude na viacerých miestach fúkať silný západný až severozápadný vietor s nárazmi do 70 km/h, pričom na horách môžu poryvy vetra dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

K ďalšej akcelerácii vetra by malo dôjsť v sobotu popoludní, kedy sa rozfúka predovšetkým na západnom a južnom Slovensku, kde môže vietor dosahovať nárazy o sile až cez 80 km/h. Na horách bude vietor ešte silnejší a nárazy môžu dosahovať rýchlosť okolo 130 km/h.

Na našom území začne vietor slabnúť v noci zo soboty na nedeľu, kedy cez naše územie postúpi studený front, ktorý upokojí situáciu.

Slovensko zasiahnu nezvyčajné teploty

Víchrica Ulf prinesie v nadchádzajúcich hodinách do našej oblasti silný, nárazový vietor, no za pozornosť stoja aj očakávané teploty, ktoré nás čakajú počas soboty.

Pred studeným frontom totiž bude silnieť príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý prinesie na naše územie mimoriadne nezvyčajné teploty, ktoré budú už aj na tričká. Viac o tom, čo sa čaká v jednotlivých oblastiach Slovenska nájdete na ďalšej strane TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd