PRVÉ INFO: Mieri k nám vlna výdatného DAŽĎA. Hrozia nám aj BÚRKY

PRVÉ INFO: Mieri k nám vlna výdatného DAŽĎA. Hrozia nám aj BÚRKY
Peter Minárik

Na Slovensko sa rúti veľmi zaujímavé počasie, ktoré sme na našom území už dlho nemali. Zasiahne nás vlniaci sa studený front, ktorý na naše územie prinesie výdatné zrážky, no okrem toho hrozia aj búrky, ktoré sa môžu vyskytovať na čele frontu. Spolu s frontom sa bude presúvať aj tlaková níž, čo prinesie ešte viac zrážok.

Užite si ešte dnešné pokojnejšie počasie, teda s výnimkou východného Slovenska. Už počas zajtrajšieho dňa nás čaká pomerne výrazná a nepríjemná zmena v podobe postupujúceho studeného frontu spolu s tlakovou nížou, ktorá na naše územie prinesie vlnu zrážok.

Pondelňajšie búrky na východe

Počas dnešného dňa nás čaká prevažne jasné až polooblačné počasie. Teploty by sa na našom území mali pohybovať od +23 do +29 °C.

Idylické počasie však popoludní v oblasti východného Slovenska narušia prehánky a búrky, ktoré by sa mali vyskytovať výlučne len tu. Na západnom a strednom Slovensku nám dnes zrážky nehrozia, no zrážky si to vykompenzujú hneď zajtra, kedy sa na západe očakáva najvýdatnejšie zrážky.

Utorok bude upršaný a aj búrlivý

Zajtra počasie na našom území bude veľmi nepríjemné. Začne nás totiž od západu ovplyvňovať studený front, ktorý sa nad naše územie presunie spolu s presúvajúcou sa tlakovou nížou z oblasti Balkánu, ktorá bude postupovať cez Maďarsko.

Podľa aktuálnych predpovedí, by už zajtra ráno mala na našom území pribúdať oblačnosť, no zrážky ešte nehrozia. Prvé by sa však mali vyskytovať už predpoludním v oblasti severozápadného Slovenska. Zrážky ako prvé hrozia v Žilinskom, v Trenčianskom a na severe Trnavského kraja a veľmi pomaly sa budú rozširovať smerom k juhovýchodu.

Do večera nás už čaká lejak na celom západnom a strednom Slovensku. Pršať bude aj niekoľko hodín a zrážky budú skutočne intenzívne. Na západnom a strednom Slovensku by počas zajtrajšieho dňa malo plošne spadnúť 20 až 30 mm zrážok.

Numerické modely nemajú jasné v tom, ako to bude vyzerať s búrkami. Podľa najnovších behov sa tie očakávajú na čele zrážkového poľa a mohli by byť aj intenzívnejšie.

V tomto prípade však upozorňujeme na nejednoznačnosť predpovedí. Nakoniec sa o žiadne búrky jednať nemusí, no celkom určite nás čaká výrazný lejak, ktorý prinesie vlnu zrážok.

Prvý augustový deň tak počítajte s výrazným zhoršením počasia, ktoré prinesie do západného a stredného Slovenska výdatné zrážky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd