PRVÉ INFO: Mieri ku nám ORKÁN Diethalm! Na Slovensko udrie v sobotu

Peter Minárik

Výrazné zvraty počasia čakajú v nadchádzajúcich desiatkach hodín naše územie. Po veľmi teplých dňoch nás zasiahnu búrky, ktorými nebezpečné a nepriaznivé počasie len odštartuje. To by malo byť najnebezpečnejšie v sobotu.

Také búrlivé počasie, aké sa na našom území očakáva v nadchádzajúcich hodinách, sme tu ešte od začiatku roka nemali. Vyskytli sa síce víchrice, orkány, snehové kalamity a už aj búrky, no tentoraz sa k tomuto mixu pridajú aj ďalšie poveternostné javy ako vysoké teploty. Celý tento mix meteorologických javov nás zasiahne už v nadchádzajúcich 48 hodinách.

Orkán dorazí už čoskoro

Stred rozsiahlej tlakovej níže Diethalm už v noci postúpi cez Lamanšský prieliv smerom nad Nemecko a začne prinášať nebezpečné počasie. V celej západnej Európe od Britských ostrovov až po Sicíliu sa očakáva mimoriadne veterné počasie. Najvyššie nárazy by vietor mal dosahovať na pobreží Stredozemného mora, kde budú poryvy vetra atakovať rýchlosť aj 150 km/h.

V našej oblasti začne byť veterno v piatok popoludní, kedy sa postupne rozfúka v Nemecku, v Rakúsku a v susednom Česku. Poryvy vetra budú dosahovať v nižších polohách rýchlosť 60 až 90 km/h a na horách dosiahnu nárazy až okolo 120 km/h. Východné Nemecko, Poľsko, Česko a východné Rakúsko čaká nepriaznivé počasie od sobotňajšej polnoci a postupne sa pridá aj Slovensko.

Orkán prinesie najskôr búrky a jarné počasie

Na našom území začne mať orkán Diethalm vplyv na počasie už v priebehu piatka. Od západu k nám najskôr vtiahne veľmi teplý vzduch, ktorý prinesie najteplejšie popoludnie od začiatku roka. Na celom území Slovenska pôjdu teploty nad +10 °C a na západe sa budú teploty šplhať až k +20 °C.

Počas popoludnia sa začne počasie zhoršovať. Ovplyvňovať nás začne studený front, na čele ktorom sa začnú vytvárať búrky. Tie by mali udrieť predovšetkým na juhu a východe krajiny.

Búrky by mohli byť aj pomerne výrazné, čo je vzhľadom na aktuálne ročné obdobie pomerne nezvyčajné. Nezvyčajná je však aj situácia. Ešte v piatok k nám bude prúdiť mimoriadne teplý vzduch od západu, no zároveň sa v druhej polovici popoludnia začne od severozápadu až severu natláčať veľmi studený, pôvodom arktický vzduch. A práve takéto premiešavanie teplotne veľmi výrazných vzduchových hmôt prinesie na naše územie búrky. Búrkami to však neskončí, ba naopak. Tie len odštartujú ešte nepriaznivejšie počasie, ktoré príde už v noci na sobotu.

Počasie môže páchať škody a vráti sa zima

Tlaková níž Diethalm sa už v sobotu nasunie nad Poľsko a my sa tak dostaneme do silného tlakového gradientu, ktorý spôsobí silnejúci vietor. Mimoriadne silný nárazový vietor nás čaká počas soboty na celom území, avšak najnebezpečnejšie poryvy prídu okolo poludnia na západné Slovensko.

Nárazový vietor by na západe Slovenska mohol postupne dosahovať rýchlosť až okolo 100 km/h. Takéto silné nárazy vetra budú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovať materiálne škody. V sobotu počas dňa tak buďte veľmi ostražití.

Na horách bude vietor dosahovať najsilnejšie poryvy vetra v sobotu večer, kedy už začne vietor od západu ustávať. Vietor síce začne ustávať, ale počasie sa nezlepší.

V sobotu sa Slovensko bude nachádzať už v chladnom vzduchu a zažijeme poriadny teplotný šok. Zatiaľ čo v piatok môžu teploty na západe stúpať až k +20 °C, tak v sobotu počas dňa nevystúpia na +10 °C a na severe sa môže vyskytovať aj celodenný mráz. V noci zo soboty na nedeľu by už mohlo mrznúť na celom Slovensku.

Prudký pokles teplôt sa však neprejaví len na teplotách, ale aj na skupenstve zrážok. Sneženie sa v sobotu vráti aj do nižších polôh a na severe Slovenska by v sobotu mohol opäť napadnúť aj sneh. V kombinácii so silným vetrom sa však treba pripraviť aj na možný výskyt snehovej fujavice.

Aby sme to zhrnuli, tak Slovensko zažije v nadchádzajúcich 48 hodinách doslova šokujúci zvrat. Po veľmi teplom piatku prídu búrky, silný vietor a následne sa vráti sneženie, snehová fujavica a mrazy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd