PRVÉ INFO: Nad Európou sa vytvorí "VEĽKÝ VÍR". Čaká nás sneženie, silný vietor, ale aj búrky

PRVÉ INFO: Nad Európou sa vytvorí "VEĽKÝ VÍR". Čaká nás sneženie, silný vietor, ale aj búrky
Peter Minárik

Európu čaká veľmi nepríjemné počasie, o ktoré sa postará veľký vír, ktorý tu bude ovplyvňovať počasie pred Vianocami. Nebezpečné počasie čaká nielen Slovensko, ale celú Európu.

Pár dní pred Vianocami sa očakáva v Európe výrazné zhoršenie počasia. Na vine budú postupujúce tlakové níže z Atlantiku cez Škandináviu a potom ďalej nad Pobaltie. Zároveň sa nad Atlantikom nachádza rozsiahla tlaková výš a Európu tak čaká výrazný tlakový gradient a otvorenie veľmi silného, severozápadného prúdenia.

Dnes nás čaká ešte relatívne pokojné počasie, ale od zajtra sa začne počasie zhoršovať, pričom s blížiacim sa Štedrým dňom bude počasie čoraz nebezpečnejšie.

Otvorí sa silné prúdenie

Cez Atlantik sa smerom k pobrežiu Európy presúva rozsiahla tlaková výš. Ide o pomerne nezvyčajnú tlakovú výš. Svedčí o tom tlak v jej strede, ktorý bude vyšší ako 1055 hPa, čo sú výrazné hodnoty. Súčasne sa nad severným Atlantikom prehlbujú jednotlivé tlakové níže, ktoré budú v nadchádzajúcich dňoch putovať cez južnú Škandináviu a pri svojom postupe sa budú prehlbovať.

Ako vidieť aj na videu tak situácia bude pomerne nezvyčajná. Na jednej strane tu budeme mať rozsiahlu a skutočne výraznú tlakovú výš, no na druhej strane budú cez Európu postupovať pomerne hlboké tlakové níže. Tlakový gradient, teda rozdiel medzi tlakom v tlakovej výši a tlakom v tlakovej níži bude stúpať až k 100 hPa a toto sú veľmi výrazné hodnoty. Prejaví sa to vo veľmi silnom prúdení, ktoré prinesie do Európy dynamické a veľmi veterné počasie.

Nebezpečné bude to, že k výraznému zhoršeniu počasia nad Európou dôjde presne v dňoch, kedy sa bude konať presúvanie na vianočné sviatky. Európu tak zrejme čakajú rozsiahle komplikácie v doprave.

Najskôr hrozí sneženie a búrky

Počasie na Slovensku sa začne zhoršovať už zajtra. Ovplyvní nás studený front, ktorý prinesie do západných a severozápadných oblastí Slovenska zrážky. Tie budú len na horách vo forme snehu.

Streda bude ešte pokojná, ale zhoršenie prinesie až štvrtok, kedy čaká naše územie oveľa nepriaznivejšie počasie. Na celom území bude intenzívne pršať, pričom od 500 metrov, no na severe aj nižšie bude snežiť. Naša oblasť bude vystavená silnému, severozápadnému prúdeniu, v ktorom sa môžu dokonca tvoriť aj búrky.

Vo štvrtok popoludní už začne na našom území silnieť aj vietor, no oveľa nebezpečnejší vietor sa očakáva v severozápadnej Európe a postupne aj v Nemecku. Vo Veľkej Británii môže aj v nižších polohách dosahovať vietor nárazy viac ako 120 km/h. Rozfúka sa aj v Nemecku, kde budú poryvy vetra dosahovať rýchlosť okolo 100 km/h. Nebezpečné počasie však ešte len príde.

Nebezpečný predsviatočný piatok

V piatok, kedy sa v Európe očakáva dopravná špička v súvislosti s presúvaním ľudí na vianočné sviatky bude počasie najhoršie. Cez Baltské more sa smerom nad Pobaltie bude presúvať hlboká tlaková níž v ktorej strede môže tlak poklesnúť pod 960 hPa. Blízkosť stredu tejto tlakovej níže a výrazného tlakového gradientu prinesie veľmi veterné počasie.

Poryvy vetra o sile orkánu až víchrice čakajú mnohé oblasti Európy, vrátane Slovenska a okolitých krajín. Na našom území môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť v nižších polohách okolo 100 km/h a na horách až cez 150 km/h.

Presnejšie to však budeme vedieť až v nadchádzajúcich dňoch, keďže vývoj počasia bude veľmi závisieť od konečnej trajektórie tlakovej níže.

Pred sviatkami však počítajte s veľmi turbulentným a nebezpečným počasím nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Očakáva sa víchrica a bude aj snežiť. Sneženie však dopravu neovplyvní, keďže teploty by mali byť slabo nad nulou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd