PRVÉ INFO: Nečakané SNEŽENIE. Zajtra počítajte so snežením aj v NÍŽINÁCH. Toto nás čaká

PRVÉ INFO: Nečakané SNEŽENIE. Zajtra počítajte so snežením aj v NÍŽINÁCH. Toto nás čaká
Peter Minárik

Dajte si pozor na počasie, ktoré naše územie čaká v nasledujúcich hodinách. Ešte dnes sa sneženie očakáva len na severe, ale počas noci sa prudko ochladí a zajtra ráno dorazí od severozápadu vlna zrážok, ktorá podľa najnovších prognóz prinesie sneženie aj do nížin.

Na horách to už jednoznačne vyzerá zimne a do zimnej atmosféry sa pomaly dostávajú aj nižšie polohy. Snehová pokrývka už nie je len výsadou hôr, no počas dnešného dňa sa dostane aj do severných regiónov Slovenska.

Aktuálne k nám zateká veľmi chladný vzduch od severu, ktorý má pôvod až v ďalekom Rusku. Tento studený vzduch prináša sneženie do Ruska, na Pobaltie aj do východného a južného Poľska.

V nadchádzajúcich hodinách príliv tohto studeného vzduchu pocítime v plnej miere. Čakajú nás veľmi nízke víkendové teploty a celoplošné nočné mrazy. Na zajtra sa však črtá aj ďalšia zaujímavá situácia - nečakané sneženie môže priniesť sneženie aj do nížin.

Mrazivý víkend

Dnešné a zajtrajšie teploty, ktoré nás čakajú budú na súčasnú ročnú dobu veľmi nízke. V porovnaní s dlhodobým normálom budú teploty slabo podpriemerné. Na severe dokonca hrozí aj slabý, celodenný mráz.

Na zvyšku nášho územia vystúpia maximálne teploty na 0 až +6 °C a závan zimy pocítime na celom území už nasledujúcu noc. Teploty na celom Slovensku poklesnú pod nulu a dostanú na na -1 až -7 °C.

O veľmi chladnú noc sa postará výbežok vyššieho tlaku. Dnes bude ešte na severe snežiť, ale podvečer sa spomínaný výbežok vyššieho tlaku nasunie od západu. Oblačnosť sa zmenší, zrážky ustanú a teploty si to zamieria prudko nahor.

Tento chladný vzduch sa bude nad Slovenskom udržiavať aj v nedeľu ráno a do takéhoto studeného vzduchu postúpi frontálny systém, ktorý prinesie nečakané počasie. Pripravte sa na snehové vločky.

Zajtra ráno bude snežiť aj v nížinách

Počas dnešného dňa začne z Atlantiku postupovať do strednej Európy frontálny systém. V priebehu zajtrajšieho rána budeme mať tento frontálny systém a s ním súvisiace zrážkové pole pred bránami Slovenska. Najskôr postúpi do našej oblasti teplý front, ktorý však príde do chladného vzduchu

Zrážky, ktoré sa zajtra dopoludnia čakajú budú snehové na viacerých miestach. Prvé snehové vločky sa tak objavia aj v mestách a v obciach, ktoré ešte sneh nevideli. Ktoré mestá a obce zasiahne sneženie?

Podľa najnovších prognóz sa prvé zrážky objavia v nedeľu ráno, krátko po 8:00 na krajnom západe. Na Záhorí a v Podunajskej nížine by malo pršať. Východne od Trnavy a Piešťan však už začne byť situácia nebezpečná.

Aj tu sa síce očakáva dážď, no teploty budú ešte stále blízko nuly, a tak vo východnej časti západného Slovenska hrozí výskyt poľadovice.

Zhruba niekde v oblasti severu Nitrianskeho kraja a na hranici Trnavského a Trenčianskeho kraja sa bude nachádzať hranica medzi dažďom a snehom. V Trnave síce môže pršať, ale v Novom Meste nad Váhom už môže snežiť.

Od západu budú nad naše územie postupovať zrážky, ktoré budú na severozápade a na takmer celom strednom Slovensku vo forme sneženia. Sneženie je možné aj v Prešovskom kraji. Snehové zrážky môžete na mape vidieť modrou farbou.

Sneženie tak môže doraziť aj do nížin. Nížiny sú polohy do výšky 300 m n.m. Snežiť by malo nad 200 m n.m.

Ako však môžete vidieť aj na mape animácii zrážok, tak sneženie bude len dočasné. Za teplým frontom sa totiž bude nasúvať teplejší vzduch a spočiatku síce začne snežiť, ale zrážky postupne v nižších polohách prejdú cez mrznúce do kvapalného skupenstva.

Nič to však nemení na tom, že prvý snehové vločky môžeme zajtra vidieť aj v ďalších oblastiach nášho územia, no veľký POZOR si dajte na cestách. Nízke teploty a zmena zrážok z tuhého do kvapalného skupenstva bude nebezpečná a cesty budú šmykľavé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd