PRVÉ INFO: Ochladenie a zima sa rúti do Európy. Zasiahne aj Slovensko?

PRVÉ INFO: Ochladenie a zima sa rúti do Európy. Zasiahne aj Slovensko?
Peter Minárik

Vyhliadka počasia avizuje, že sa v Európe očakáva ochladenie a dokonca aj návrat sneženia. Situácia je však veľmi nestabilná a konečné počasie sa ešte môže zmeniť. Dočká sa aj naše územie príchodu zimy a snehu?

Tohtoročný február má našliapnuté sa zapísať do histórie ako historicky najteplejší mesiac. Do konca februára zostáva ešte niekoľko dní, no aj prudké ochladenie, ktoré by prišlo hneď od zajtra už nezníži priemernú teplotu, ktorá je aktuálne mimoriadne vysoká. Okrem výrazne vysokých teplôt, ktoré sú typické skôr pre začiatok apríla trápi Európu aj nedostatok snehu.

Mnohé lyžiarske strediská už museli zatvoriť a ďalšie zatvoria v priebehu nadchádzajúcich dní. Nedostatok snehu však môže mať aj dlhodobejší dopad. Ak nás na prelome jari a leta nezasiahnu výdatnejšie zrážky, tak je vysoko pravdepodobné, že zažijeme veľmi suché leto a opäť budeme bojovať s nedostatkom vlahy.

V nadchádzajúcich dňoch sa síce v Európe črtá ochladenie a príchod zimného počasia, no ochladenie sa nečaká všade a naopak, v niektorých oblastiach sa ešte viac oteplí.

Víkend prinesie zmenu

Do konca pracovného týždňa sa už teplé počasie nezmení nielen u nás, ale prakticky v celej Európe. Do Európy bude aj naďalej v mohutnej miere od juhu prúdiť veľmi teplý vzduch. K určitej zmene by malo dôjsť v priebehu víkendu.

 

Priamo nad vnútrozemím Európy sa bude prehlbovať tlaková níž, ktorá prinesie aj do našej oblasti vlnu zrážok. Intenzívne zrážky očakávajú Alpy, kde by mohlo počas víkendu napadnúť aj niekoľko desiatok centimetrov snehu. Nad alpskú oblasť by však mal zatiecť chladnejší vzduch, no nad našu oblasť bude aj naďalej prúdiť veľmi teplý vzduch. Víkend tak prinesie veľa zrážok, no na našom území by malo stále väčšinou pršať.

K ďalšej zaujímavej zmene počasia dôjde na začiatku budúceho týždňa, kedy by sa nad Beneluxom mala usadiť tlaková níž, ktorá prinesie dve veci: od severozápadu začne nad náš kontinent vťahovať chladný vzduch a zároveň bude zabezpečovať vlhkosť. Začiatok budúceho týždňa a posledné februárové dni prinesú veľa zrážok a postupne aj vpád chladného vzduchu. Ten sa však nedostane všade.

Slovensko bude na rozmedzí

Budúci týždeň by mal priamo cez strednú Európu postupovať studený front, ktorý rozdelí náš kontinent na dve polovice. Zatiaľ čo do tej západnej polovice bude prúdiť chladný vzduch, tak do východnej polovice Európy sa bude zvýrazňovať príliv teplého vzduchu.

 

 

 

Žiaľ, aktuálne je takmer isté, že Slovensko sa ocitne v tej teplejšej polovici. Studený front totiž bude ležať západne od nás a zimné počasie so snehom zasiahne predovšetkým Francúzsko, Benelux, Nemecko a časť Álp. Je možné, že sneženie zavíta aj do susedného Česka.

do západnej Európy bude prúdiť studený vzduch
do západnej Európy bude prúdiť studený vzduch, zdroj: wetterzentrale.de

Naše územie sa tak snehu a ochladenia zrejme nedočká ani v posledných dňoch tohtoročnej zimy, ktorá oficiálne skončí 29. februára. Slovensko, naopak čaká veľmi teplé počasie s nezvyčajne vysokými teplotami. Vývoj deň po dni až do začiatku marca nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd