PRVÉ INFO: Po zimnom začiatku týždňa sa zrejme udeje ZMENA opäť k letnému počasiu. Dokonca hrozia búrky

PRVÉ INFO: Po zimnom začiatku týždňa sa zrejme udeje ZMENA opäť k letnému počasiu. Dokonca hrozia búrky
Peter Minárik

Sobota priniesla letné počasie, no nedeľa už bola úplne o niečom inom. Do našej oblasti začal prúdiť veľmi chladný vzduch od severu, ktorý prinesie jesenný, takmer zimný začiatok nového týždňa. Vývoj na ďalšie dni je nejasný, no avizuje zrejme zásadný zvrat počasia.

Počasie je krásne v tom, že sa mení z hodiny na hodinu. Ešte v piatok a v sobotu sme nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách Európy zažívali letné a nadpriemerne teplé počasie. Počas noci na nedeľu však došlo k výraznej zmene.

Cez Európu postúpil studený front za ktorým k nám prúdi studený vzduch. V tomto studenom vzduchu naviac začína postupovať brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá v pondelok prinesie na sever Slovenska aj snehové zrážky. V priebehu nadchádzajúcich hodín sa však bude počasie meniť.

Pred nami je jesenný štart týždňa

V studenom vzduchu sa v pondelok počas dňa začne do našej oblasti rozširovať výbežok tlakovej výše. Už v pondelok napoludnie bude na mnohých miestach nášho územia prevládať prevažne slnečné i keď chladné počasie a takto to bude až do stredy.

Začiatok nového týždňa prinesie na Slovensko ustálené počasie s dennými teplotami od +7 do +15 °C. Noci a rána budú chladné. Teploty budú klesať na +5 až 0 °C, no v dolinách a v kotlinách sa očakáva aj mráz.

Najchladnejšia by mala byť noc z pondelka na utorok, kedy by teploty mohli na našom území poklesnúť aj pod -5 °C.

Ako sme spomínali, tak počasie bude stabilné a to vďaka tlakovej výši, ktorá sa bude presúvať z Britských ostrovov cez strednú Európu, Slovensko až nad Balkán. Stred tejto tlakovej výše by sa mal už v stredu večer nachádzať nad Kazachstanom a do našej oblasti začne od juhozápadu prúdiť teplý vzduch.

Udeje sa prekvapivá zmena, ktorá sa nečakala

Takýto vývoj sa aj pôvodne očakával. Prvá polovica týždňa mala byť stabilná a chladná a potom sa malo veľmi mierne otepľovať. Ak sa však aktuálne predpovede naplnia, tak zmena oproti pôvodným predpovediam bude veľmi zásadná.

Táto zmena spočíva v tom, že z Atlantiku sa k pobrežiu Európy dostanú uprostred týždňa pomerne hlboké tlakové níže, ktorá sa pôvodne neočakávali. Ak by sa tak udialo, tak druhá polovica týždňa prinesie do Francúzska, či do Španielska víchricu, no na naše územie veľmi výrazné oteplenie.

Okolo tejto tlakovej níže by totiž mal opäť preniknúť mimoriadne teplý vzduch, ktorý doslova vyženie teploty nahor. Aby sme situáciu lepšie mohli popísať, tak je zaujímavé si pozrieť meteogram teploty pre Bratislavu.

ENS meteogram pre Bratislavu, zdroj: ECMWF
ENS meteogram pre Bratislavu, zdroj: ECMWF

 

Stĺpce v meteograme znázorňujú neistotu a rozptyl teplôt. Zatiaľ, čo do štvrtka je vývoj teploty pomerne predvídateľný, tak potom sa to celé mení. Modrá čiara reprezentuje posledný výpočet a stĺpce spomínanú neistotu. Ako vidieť na meteograme, tak ak sa takýto vývoj situácie naplní a do našej oblasti skutočne prenikne teplý vzduch, tak v piatok budeme mať v Bratislave opäť nad +20 °C.

Ešte pred dvoma dňami však bolo všetko inak a vyzeralo to skôr tak, že nasledujúci víkend prinesie skôr zimné počasie. Rozptyl teplôt na piatok je síce stále až okolo 10 °C, no vyššia pravdepodobnosť je však aktuálne k tej situácii, že sa očakáva skôr teplé počasie.

Okrem toho je zaujímavý fakt, že modely rátajú od piatka v oblasti Balkánu s pomerne intenzívnou búrkovou činnosťou. Bude to však zodpovedať tomu, že sa v širšej oblasti očakáva súboj teplého a studeného vzduchu a tento kontrast túto búrkovú činnosť podporí.

Ak by sa predikcie z tohto víkendu naplnili, tak po studenom začiatku týždňa nás čaká ešte závan teplejšieho počasia i keď len dočasne. Situácia sa však samozrejme môže ešte zmeniť, tak ako sa zmenila počas víkendu. Teplotné rozhranie bude ležať priamo nad našou oblasťou, zrejme nad Poľskom, no posun o pár stoviek kilometrov situáciu úplne zmení.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd