PRVÉ INFO: Po zimnom začiatku týždňa sa zrejme udeje ZMENA opäť k letnému počasiu. Dokonca hrozia búrky

PRVÉ INFO: Po zimnom začiatku týždňa sa zrejme udeje ZMENA opäť k letnému počasiu. Dokonca hrozia búrky
Peter Minárik

Sobota priniesla letné počasie, no nedeľa už bola úplne o niečom inom. Do našej oblasti začal prúdiť veľmi chladný vzduch od severu, ktorý prinesie jesenný, takmer zimný začiatok nového týždňa. Vývoj na ďalšie dni je nejasný, no avizuje zrejme zásadný zvrat počasia.

Počasie je krásne v tom, že sa mení z hodiny na hodinu. Ešte v piatok a v sobotu sme nielen na Slovensku, ale aj v mnohých krajinách Európy zažívali letné a nadpriemerne teplé počasie. Počas noci na nedeľu však došlo k výraznej zmene.

Cez Európu postúpil studený front za ktorým k nám prúdi studený vzduch. V tomto studenom vzduchu naviac začína postupovať brázda nižšieho tlaku vzduchu, ktorá v pondelok prinesie na sever Slovenska aj snehové zrážky. V priebehu nadchádzajúcich hodín sa však bude počasie meniť.

Pred nami je jesenný štart týždňa

V studenom vzduchu sa v pondelok počas dňa začne do našej oblasti rozširovať výbežok tlakovej výše. Už v pondelok napoludnie bude na mnohých miestach nášho územia prevládať prevažne slnečné i keď chladné počasie a takto to bude až do stredy.

Začiatok nového týždňa prinesie na Slovensko ustálené počasie s dennými teplotami od +7 do +15 °C. Noci a rána budú chladné. Teploty budú klesať na +5 až 0 °C, no v dolinách a v kotlinách sa očakáva aj mráz.

Najchladnejšia by mala byť noc z pondelka na utorok, kedy by teploty mohli na našom území poklesnúť aj pod -5 °C.

Ako sme spomínali, tak počasie bude stabilné a to vďaka tlakovej výši, ktorá sa bude presúvať z Britských ostrovov cez strednú Európu, Slovensko až nad Balkán. Stred tejto tlakovej výše by sa mal už v stredu večer nachádzať nad Kazachstanom a do našej oblasti začne od juhozápadu prúdiť teplý vzduch.

Udeje sa prekvapivá zmena, ktorá sa nečakala

Takýto vývoj sa aj pôvodne očakával. Prvá polovica týždňa mala byť stabilná a chladná a potom sa malo veľmi mierne otepľovať. Ak sa však aktuálne predpovede naplnia, tak zmena oproti pôvodným predpovediam bude veľmi zásadná.