PRVÉ INFO: Počasie teraz bude teplé. Toto nás čaká nadchádzajúce dni až do konca roka

PRVÉ INFO: Počasie teraz bude teplé. Toto nás čaká nadchádzajúce dni až do konca roka
Peter Minárik

Počasie na naše územie prinieslo výrazný odmäk, ktorý roztopil veľké množstvo snehu a spôsobilo výrazný rast vodných tokov. Takéto veľmi teplé počasie zotrvá na našom území ešte niekoľko dní.

Tohtoročné Vianoce sa zaradia z meteorologického hľadiska k najpestrejším za uplynulé roky. Pár hodín pred Vianocami totiž počasie ovplyvnil teplý front, ktorý priniesol výraznú snehovú nádielku, ktorá priniesla desiatky centimetrov snehu.

Táto snehová nádielka však dlho na našom území nevydržala. Štedrý deň bol ešte biely, no včera sa začala snehová pokrývka výrazne topiť a všetok sneh sme už mali v našich riekach, ktoré dosahujú povodňové stupne.

Teplý vzduch bude do našej oblasti prúdiť aj nadchádzajúce dni. Kedy sa však ochladí a na naše územie sa vráti zimné počasie?

Pred nami sú nezvyčajne vysoké teploty

Dlhodobé vyhliadky počasia naznačovali, že zima 2023/2024 bude v našej oblasti nadpriemerne teplá. Ak aj klimatologické modely naznačujú, že nás čaká teplá zima, tak to neznamená, že vpády chladného a zasneženého počasia nie sú vylúčené.

Toho sme boli svedkami aj uplynulé dni. Na našom území napadlo veľa snehu a bolo chvíľami krásne zimno, no už včerajší deň bol taký teplý, že priemerná teplota na našom území sa dostala nad hranicu dlhodobého normálu.

Nadpriemerne teplé počasie by malo pokračovať aj nadchádzajúce dni. Riadiacim útvarom totiž bude tlaková výš, ktorá sa rozkladá nad veľkou časťou Stredomoria a nad južnou Európou. Okolo tejto tlakovej výše sa bude do našej oblasti od juhozápadu dostávať mimoriadne teplý vzduch.

Mrznúť nebude ani v noci

Aj nadchádzajúce dni budú nadpriemerne teplé. Maximálne denné teploty by sa mali pohybovať v intervale +4 až +10 °C. Veľmi teplo bude aj v nočných hodinách. Nočné teploty budú klesať na +6 až 0 °C. Mrznúť by malo len výnimočne.

Čo sa počasia týka, tak na našom území sa očakáva prevažne polooblačné počasie s rannými hmlami. K zmene počasia dôjde až v posledné dni tohto roka.

Dočkáme sa návratu zimy?

Posledné dva dni by sa do našej oblasti malo opäť otvoriť vlhšie, atlantické prúdenie, v ktorom by mali do našej oblasti postupovať jednotlivé frontálne vlny. Tie prinesú upršané počasie.

Posledné dni tohto roka tak budú daždivé, no stále veľmi teplé. K zmene by mohlo dôjsť na Silvestra, kedy cez naše územie postúpi studený front, za ktorým sa ochladí.

Snehové zrážky by sa mohli objaviť aj na severe a v polohách nad 400 m n.m., no aktuálne to nevyzerá na zasnežené počasie.

Zároveň však aktuálne vyhliadky naznačujú, že aj prípadné ochladenie bude len dočasné. Na začiatku budúceho roka by sa malo opäť otepľovať a teploty budú stúpať. Vyhliadku počasia deň po dni až do januára si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
22 °C / 6 °C
Bernard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd