PRVÉ INFO: Pred nami je ďalšia vlna HORÚČAV. Môže to však byť zároveň POSLEDNÁ

PRVÉ INFO: Pred nami je ďalšia vlna HORÚČAV. Môže to však byť zároveň POSLEDNÁ
Peter Minárik

Počasie na našom území chystá zmenu. Po vlne búrlivého a dusného počasia, ktoré sme na našom území zažívali uplynulé dni prichádza zmena k lepšiemu. Tlaková výš zabezpečí, že už od zajtra nás čaká slnečné a veľmi teplé počasie. Bude o čosi príjemnejšie, keďže nebude tak dusno. Zároveň, vyzerá to tak, že sú pred nami posledné horúce dni tohto leta.

Uplynulé dni na našom území sú síce teplé, no na niektorých miestach je pocitovo ako v dažďovom pralese. Môže za to príliv vlhkého a teplého vzduchu, ktorý prináša dusné počasie a nepríjemné pocitové teploty. Zároveň však takýto vzduch búrky doslova milujú a tým sa počas popoludnia veľmi darí.

Pred nami je však konečne zmena, ktorá nás čaká po sérii dusných a búrlivých dní.

Od zajtra nás čaká pokojné a čoraz teplejšie počasie. Búrky na našom území nehrozia a na celom území bude panovať slnečné a veľmi teplé počasie.

Slnečno a veľmi teplo

Posledné dni na naše územie prinášali vlhké, teplé a dusné počasie. Mohla za to prítomnosť výškovej tlakovej níže, ktorá sa nachádzala nad Balkánom. Teraz však príde k zmene.

Už dnes sa nad Alpami nachádza tlaková výš, ktorá sa tu bude zvýrazňovať a už dnes bude ovplyvňovať počasie na západnom a strednom Slovensku.

Stred tejto tlakovej výše sa bude počas nadchádzajúcich dní presúvať priamo cez naše územie smerom na východ a zabezpečí tak na Slovensku stabilný charakter počasia.

Od zajtra nás tak čaká krásne, slnečné počasie s teplotami, ktoré budú každým dňom stúpať. Ako sa stred tlakovej výše dostane postupne za naše územie, tak od juhozápadu sa bude zintenzívňovať príliv veľmi teplého vzduchu.

V prvej polovici týždňa sa maximálne denné teploty budú na našom území pohybovať od +27 do +34 °C, no od stredy je riziko, že teploty v najteplejších regiónoch Slovenska presiahnu aj hranicu +35 °C.

Vyvrcholí leto?

Budúci týždeň by sa tak mal niesť v znamení slnečného a teplého počasia. Jeho druhá polovica, zrejme niekedy v piatok alebo v sobotu však prinesie do našej oblasti výrazný zlom v počasí, ba dokonca môžeme použiť slovo ,,prevrat,,

Záver týždňa totiž bude v znamení početných prehánok a búrok, ktoré môžu byť aj intenzívne. Po nich budú teploty postupne klesať a numerické modely naznačujú, že takto teplo, ako bude budúci týždeň už tento rok nemusí byť.

Vyhliadka totiž naznačuje dlhodobý pokles priemernej teploty. Keďže obdobie meteorologického leta končí na konci augusta, tak môžeme povedať, že celkom s určitosťou nás čakajú posledné ,,tridsaťpäťky,, tohto leta. Tie sa síce môžu objaviť aj v septembri, no ich pravdepodobnosť je malá. Pravdepodobne tak budúci týždeň zažijeme vyvrcholenie tohtoročného leta.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd