PRVÉ INFO: Pred nami je výrazné, no prechodné oteplenie. Takýto bude tento týždeň

PRVÉ INFO: Pred nami je výrazné, no prechodné oteplenie. Takýto bude tento týždeň
Peter Minárik

Na našom území zažívame chladné počasie, za ktoré môže príliv studeného vzduchu od severu až severozápadu. V nadchádzajúcom týždni sa však treba pripraviť na zmenu, nakoľko k nám od západu vtrhne teplejší vzduch.

Chladné počasie, ktoré zažívame na našom území už niekoľko dní bude pokračovať aj v tomto týždni. Treba sa však pripraviť na jednu zmenu, ktorú prinesie prechodný príliv teplého vzduchu.

Príliv studeného vzduchu bude pokračovať

Včera ovplyvňoval počasie na našom území studený front, ktorý priniesol do severných regiónov Slovenska zrážky. Tie neboli príliš výrazné, no úplne iná situácia sa odohrávala v oblasti hôr Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.

Tu sa vyskytlo pomerne intenzívne sneženie, ktoré prinieslo od 5 do 10 cm čerstvého snehu. Vplyvom sneženia polícia na niekoľko hodín uzatvorila pre nákladné vozidlá horský priechod Donovaly a komplikácie boli aj na Čertovici.

Situácia sa však už upokojila a v nadchádzajúcich hodinách sa výraznejšie zrážky neočakávajú, ba práve naopak. Počasie ovplyvní výbežok vyššieho tlaku vzduchu, ktorý prinesie najmä na západné a južné Slovensko aj slnečné počasie. Prechodne sa počasie zhorší v utorok ráno, kedy na severe hrozí aj sneženie.

Začiatok týždňa by sa mal niesť v podobnom duchu ako uplynulé dni. Na celom území bude v nočných hodinách mrznúť a počas dňa sa teploty na západe a juhu Slovenska dostanú slabo nad bod mrazu.

K zmene počasia začne dochádzať v priebehu stredy, kedy sa chladné, severné prúdenie zmení na teplejšie prúdenie od juhozápadu až západu, ktoré vystrelí teploty poriadne nahor.

Vo štvrtok veľmi teplo a daždivo

Počas štvrtka by malo byť na našom území najteplejšie z celého týždňa. Na celom území by sa mali denné teploty dostať vysoko nad nulu. Maximálne teploty očakávajte v intervale +2 až +7 °C, ale na juhozápade, kde by malo byť najteplejšie sa dostanú teploty ojedinele až nad hranicu +10 °C.

V tomto teplom, juhozápadnom prúdení k nám začne postupovať od juhozápadu plytká tlaková níž, ktorá vo štvrtok prinesie na mnohé miesta nášho územia dážď. Dokonca by malo pršať aj na horách.

Oteplenie, ktoré sa však čaká bude len prechodné a v priebehu piatka by sa malo začať opäť postupne ochladzovať.

Nasledujúci víkend by mal priniesť veľmi podobné počasie, ako v priebehu tohto víkendu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Piatok
Oblačno
20 °C / 5 °C
Gizela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd