PRVÉ INFO: Rúti sa víchrica WENCKE. Hrozia búrky a dokonca príde aj sneženie

PRVÉ INFO: Rúti sa víchrica WENCKE. Hrozia búrky a dokonca príde aj sneženie
Peter Minárik

Počasie v nadchádzajúcich hodinách ovplyvní rozsiahla tlaková níž, ktorá prinesie do našej oblasti vlnu nepriaznivého počasia v podobe sneženia, búrok a silného vetra. Na zhoršenie počasia sa treba pripraviť aj na našom území.

Pri pohľade za okná to vyzerá, akoby bola jeseň, prípadne jar. Práve v tomto ročnom období je typické, že blízko Európy postupujú hlboké tlakové níže, ktoré zvyknú prinášať upršané a veterné počasie. Takáto situácia sa teraz v Európe očakáva aj v nadchádzajúcich dňoch. Počnúc zajtrajškom sa začne počasie v Európe výrazne zhoršovať.

Zhoršenie počasia čaká aj naše územie a musíme sa pripraviť na veterné a poriadne upršané počasie. V Európe však budú vyčíňať oveľa nebezpečnejšie javy. Hrozia dokonca aj búrky, či výdatnejšie sneženie.

Ženie sa víchrica WENCKE

Počasie v Európe začne v priebehu zajtrajšieho dňa ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala od nemeckých meteorológov meno WENCKE. Táto níž, v ktorej strede poklesne tlak až pod 970 hPa sa bude presúvať cez juh Severného mora smerom nad Dánsko a Škandináviu.

Keďže budeme v blízkosti stredu tejto tlakovej níže, tak sa treba pripraviť na veterné počasie, no okrem silného vetra sa treba pripraviť aj na zrážky. V našej oblasti budú zrážky o čosi intenzívnejšie, keďže v priebehu piatka sa nad Talianskom prehĺbi ďalšia tlaková níž, ktorá bude smerovať k severovýchodu nad Česko.

Najhoršie počasie sa v Európe očakáva v noci zo štvrtka na piatok, kedy na pobreží Európy, konkrétne v oblasti Beneluxu a Nemecka môžu poryvy vetra presahovať rýchlosť až viac ako 100 km/h a takéto poryvy vetra už môžu páchať materiálne škody.

Aj na Slovensku by malo byť najveternejšie v noci zo štvrtka na piatok. Vietor začne silnieť už vo štvrtok počas dňa. Nárazy vetra by sa mali pohybovať do 50 km/h, na horách až do 80 km/h. V noci na piatok môžu nárazy vetra na horách prekonávať 100 km/h a veľmi veterno by malo byť aj v Podunajskej nížine, kde sa očakávajú poryvy vetra s rýchlosťou cez 80 km/h. Najsilnejší vietor sa očakáva od štvrtka 19:00 do piatkového rána.

 

Zasiahnu nás aj výdatné zrážky

V rámci tejto tlakovej níže by mal cez Európu postupovať aj studený front, ktorý prinesie veľmi dynamický piatok. Na čele studeného frontu, ktorý bude postupovať cez strednú Európu sa budú dokonca tvoriť búrky. Búrky vyvolá rozsiahly teplotný gradient, keďže studený front, bude oddeľovať teplý vzduch na východe, od studeného vzduchu, ktorý sa začne natláčať za studeným frontom od severu.

Konkrétne na Slovensku sa búrky neočakávajú, no treba sa pripraviť na výraznejšie zrážky. Tie dorazia v jednotlivých vlnách, pričom pršať začne v piatok ráno a ustávať by mali zrážky prechodne až v sobotu večer.

Na našom území by od piatkového rána až do sobotňajšieho večera malo spadnúť od 20 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok spadne v Banskobystrickom kraji na južných návetriach.

Sneženie sa Slovensku vyhne

S blížiacim sa víkendom začne do Európy od severozápadu vpadať chladnejší vzduch a keďže z Talianska sa bude presúvať nad našu oblasť tlaková níž, tak pôjde o tzv. zimnú Jadranku, ktorá zvykne prinášať množstvo snehu. To však len za predpokladu, ak sa konkrétna oblasť nachádza v chladnejšom prúdení.

 

 

 

Naše územie sa však bude nachádzať v teplom prúdení, ktoré bude veľmi výrazné. Pršať by malo dokonca aj na horách. Iná situácia však bude v Alpách, kde do nedele môže napadnúť 30 až 60 cm nového snehu, no na severovýchode Talianska a na severozápade Slovinska môže v Alpách napadnúť až meter nového snehu.

V nadchádzajúcich hodinách tak treba v Európe počítať s výrazným zhoršením počasia, ktoré ovplyvnia dve tlakové níže. Pripravte sa preto na veterné a upršané počasie. Ak cestujete do Álp, rátajte so zimnými problémami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd