PRVÉ INFO: Slnečné a stabilné počasie už čoskoro skončí. Vieme, kedy sa tak stane

PRVÉ INFO: Slnečné a stabilné počasie už čoskoro skončí. Vieme, kedy sa tak stane
Peter Minárik

Už niekoľko dní sužuje našu oblasť príjemné, slnečné a veľmi teplé počasie. Teploty sa pohybujú na tropických hodnotách a takéto príjemné počasie nás čaká ešte niekoľko nadchádzajúcich dní. Už teraz sa však chystá zmena, ktorá dorazí na naše územie už čoskoro.

Jeseň si zatiaľ kompenzuje to, čo sme tu počas tohto leta tak často nemali. Od začiatku jesene, teda od 1. septembra panuje na našom území relatívne stabilné počasie, ktoré je naviac veľmi teplé.

Tento víkend priniesol na naše územie dokonca tropické horúčavy. Už včera sa teploty na našom území dostali až nad hranicu +30 °C a dnes pôjdu teploty ešte o čosi vyššie a dostanú sa až k +32 °C. Podobne vysoké teploty nás čakajú aj nadchádzajúce dni, ale v priebehu budúceho týždňa sa črtá výrazná zmena.

Teploty budú nezvyčajné

Za aktuálne veľmi teplým počasím je mimoriadne priaznivá synoptická situácia. Počasie v celej strednej a vo východnej Európe ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš od východu. Jej stred sa presúva smerom nad Balkán, čím do našej oblasti silnie teplé, južné prúdenie.

Toto teplé prúdenie prináša aj na naše územie tropické teploty, ktoré sú na súčasnú ročnú dobu nezvyčajné. Denné teploty na Slovensku sú aktuálne o 7 až 9 °C vyššie, ako je bežné na súčasnú ročnú dobu.

Na tomto charaktere počasia by sa nemalo nič meniť minimálne do stredy budúceho týždňa. Naďalej tak počítajte so slnečným a veľmi teplým počasím, pričom bude čoraz teplejšie. Teplé počasie vyvrcholí v utorok pred postupujúcim studeným frontom od západu, ktorý prinesie avizovanú zmenu počasia.

Pripravte sa na vlnu búrok

Podľa aktuálnych predpovedí to vyzerá tak, že k zmene počasia dôjde v stredu počas dňa. Zatiaľ, čo dopoludnia bude ešte panovať prevažne slnečné a teplé počasie, v dôsledku čoho sa bude prehrievať vzduch, tak popoludní a večer nám hrozia prvé výrazné búrky.

Tie by sa mali nad naše územie prihnať od západu z Rakúska a z Česka a prerušia aktuálnu periódu stabilného a slnečného počasia.

Do stredy poludnia si tak užite ešte stabilné a slnečné počasie, no v druhej časti dňa počítajte so zmenou. Priženú sa búrky, ktoré by sa následne mali presúvať cez naše územie smerom k východu. Veľmi búrlivo by malo byť v noci zo stredy na štvrtok a následne počas štvrtka.

Ako to presne bude s búrkami bude jasnejšie až na začiatku budúceho týždňa. Vieme však s istotou povedať dnes to, že v strede týždňa skončí aktuálne slnečné počasie. Netreba však zúfať, po vlne búrok to zas také zlé v nasledujúcich dňoch nebude. Čo nás čaká potom si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd