PRVÉ INFO: Slovensko čaká prvá VLNA BÚROK. Búrky ukončia letnú Veľkú noc

PRVÉ INFO: Slovensko čaká prvá VLNA BÚROK. Búrky ukončia letnú Veľkú noc
Peter Minárik

Po teplej a letnej Veľkej noci by Slovensko mali zasiahnuť búrky. Veľkonočný víkend prinesie nezvyčajne vysoké teploty, ale všetko naznačuje tomu, že na záver Veľkej noci dorazí studený front, ktorý prinesie vlnu búrok a postupné ochladenie.

Tohtoročná Veľká noc bude na našom území veľmi zaujímavá. Aktuálne do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch, ktorý sa k nám dostáva medzi tlakovou výšou so stredom nad východnou Európou a tlakovou nížou nad východným Atlantikom. Vzduch, ktorý k nám prúdi, má pôvod v ďalekej Afrike a postará sa o nezvyčajne vysoké teploty.

Veľká noc bude LETNÁ

Prvý sviatočný deň priniesol na naše územie slnečné počasie, no teploty zatiaľ príliš neprekvapili. Maximálna teplota len ľahko pokorila hranicu +20 °C, no to sa už čoskoro zmení.

Biela sobota by mohla na naše územie priniesť PRVÝ LETNÝ DEŇ, no ak by sa aj tak nestalo, tak je takmer isté, že letný deň už zaznamenáme v nedeľu. Za letný deň považujeme deň, ak sa teplota dostane nad +25 °C.

 

Príliv teplého vzduchu sa totiž do našej oblasti bude každým dňom zintenzívňovať. V sobotu sa maximá dostanú na +25 °C, v nedeľu už môžeme zaznamenať teploty až okolo +26 °C, a ak všetko vyjde tak, ako sa aktuálne javí, tak na Veľkonočný pondelok k nám príliv teplého vzduchu vyvrcholí a teploty by sa mohli dostať na hodnotu až okolo +27 °C.

Pred nami je tak celkom určite prvý letný deň tohto roka a zároveň by mali teploty aj prekonávať rekordy. Nestáva sa totiž často, aby teplota už v marci dosiahla hranicu letného dňa.

Veľkú noc ukončia BÚRKY

Veľká noc nebude zaujímavá iba tým, že na naše územie prinesie prvý letný deň, ale aj tým, že by mala priniesť prvé výraznejšie frontálne búrky. Na Veľkonočný pondelok totiž začne cez Európu pomerne rýchlo postupovať studený front, ktorý od Francúzska až po naše územie prinesie pravé búrkové počasie, no prvé búrky by sa na našom území mohli objaviť už na Veľkonočnú nedeľu.

Aktuálne to totiž vyzerá tak, že sa ešte pred studeným frontom nad severným Talianskom prehĺbi tlaková níž, ktorá bude postupovať cez Alpy nad Českú republiku. Nad Talianskom a nad Alpami by sa mal sformovať rozsiahly zrážkový systém, na čele ktorého sa v nedeľu popoludní budú nad Rakúskom, Slovinskom a Chorvátskom tvoriť búrky, ktoré podvečer dorazia nad Maďarsko a nad Slovensko.

Na Veľkonočnú nedeľu sa očakávajú búrky, ktoré by po 17:00 h mohli od juhozápadu doraziť nad západné Slovensko a postupne by sa mali presunúť nad stredné Slovensko, kde budú zanikať. Malo by ísť o typicky letné búrky, ktoré rýchlo postúpia cez naše územie.

 

Veľkonočný pondelok by už mal začať prevažne jasným až polooblačným ránom a príliv teplého vzduchu k nám bude vrcholiť. Opäť nás čaká letný deň, ale nad západnou Európu už začne byť situácia veľmi zaujímavá.

Postupovať začne studený front s výraznými zrážkami a na čele tohto studeného frontu by sa mali tvoriť búrky, ktoré by v pondelok večer mali doraziť aj na naše územie. S načasovaním studeného frontu je to však vždy veľmi komplikované a hrozí, že v prípade neskoršieho postupu studeného frontu nad naše územie, teda v pondelok v noci, už prídu búrky značne oslabené, respektíve sa rozpadnú pred naším územím.

Studený front by však mal predsalen z pondelka na utorok postúpiť cez naše územie a prinesie ukončenie letného počasia a v utorok výrazné ochladenie. Uvidíme ešte, aké silné a či vôbec budú búrky. Vývoj na nasledujúce dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd