PRVÉ INFO: Slovensko čaká rapídne ochladenie. Pripravte sa na mrazy a objaví sa aj sneh

PRVÉ INFO: Slovensko čaká rapídne ochladenie. Pripravte sa na mrazy a objaví sa aj sneh
Peter Minárik

Počasie uplynulé týždne je veľmi nezvyčajné. Naše územie zažíva nezvykle teplé počasie, ktoré láme historické rekordy. Od jesenného počasia sme veľmi vzdialení. To sa však už čoskoro zmení. Našu oblasť totiž čaká výrazná zmena, prechod do jesenného počasia a prvý závan zimy.

I keď mnoho konšpirátorov o tom nechce ani počuť, tak Slovensko zažilo najteplejší september v histórii, čo poukazuje na čoraz výraznejšie globálne otepľovanie. Priemerná teplota dosiahla najvyššiu hodnotu v histórii. Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 19,9 °C v Bratislave-Kolibe. Na takmer všetkých staniciach bola priemerná mesačná teplota vzduchu rekordne vysoká od začiatku meraní. V Hurbanove bol prekonaný rekord 19,2 °C z roku 1932. Najnižšia priemerná mesačná teplota vzduchu bola 13,1 °C v obci Vyšná Boca.

Podobne teplo však bolo aj v iných krajinách. Ako celok zažila naša planéta najteplejší september od začiatku meraní. Tohtoročný prvý jesenný mesiac tak bol nezvyčajne teplý a napriek tomu, že v kalendári máme už 6. október, tak stále je počasie oproti normálu nadpriemerne teplé.

To sa však už nadchádzajúce hodiny zmení. Počas víkendu zažijeme najskôr prekrásne, takmer letné počasie, ale v druhej polovici víkendu okúsime závan zimy.

K výraznej zmene príde v nedeľu

Počas soboty na našom území zavládne ešte priaznivé počasie. Môžeme povedať, že nás čaká zrejme posledný teplý a slnečný deň, a tak vám ho ešte odporúčame stráviť na záhrade.

V sobotu bude prevládať ešte prevažne jasné až polojasné počasie. Teploty sa na našom území vyšplhajú na +17 až +23 °C, čo sú nezvyčajne vysoké hodnoty. V porovnaní s dlhodobým normálom budú sobotňajšie teploty o 3 až 6 °C vyššie ako je bežné.

V noci zo soboty na nedeľu sa však začne počasie na našom území výrazne meniť. Od severu nad naše územie postúpi studený front, ktorý prinesie výraznú zmenu počasia.

Počas nedele zavládne na našom území prevažne oblačné až zamračené počasie, pričom najmä v severnej a vo východnej polovici Slovenska bude pršať. Zrážky však hrozia na celom našom území.

Studený front sa pomerne rýchlo presunie cez naše územie, no jeho vplyv budeme badať aj v nasledujúcich hodinách. Za týmto studeným frontom k nám totiž začne od severu zatekať veľmi studený, pôvodom až arktický vzduch od severu. Ten sa k nám bude dostávať medzi tlakovou výšou so stredom nad Severným morom a tlakovou nížou so stredom nad západným Ruskom.

Objaví sa sneh a mrazy aj v nižších polohách

V priebehu nedele začne vplyvom ochladzovania na našom území klesať hranica sneženia. Prvé snehové vločky sa objavia na hrebeňoch Vysokých Tatier, no postupne bude hranica sneženia klesať.

V nedeľu večer sa hranica sneženia postupne zníži na výšku 1500 m n.m. Snehové vločky sa tak môžu objaviť aj v ďalších horských oblastiach. Sneh však v aktuálnu ročnú dobu je bežný. Na čo si však treba dať pozor predovšetkým sú mrazy.

Už v noci na pondelok sa nad naše územie začne rozširovať výbežok tlakovej výše, ktorá prinesie opäť jasné až polooblačné počasie. Jasné počasie v tomto ročnom období však prináša vysoké amplitúdy teplôt. Počas dňa teda bude síce pomerne teplo, no v noci sa bude výrazne ochladzovať a dokonca nám hrozia aj mrazy.

Na začiatku týždňa budú pri vyjasnení klesať nočné teploty na +5 až -1 °C, no v údoliach sa môžu teploty dostať ešte o čosi nižšie. Poklesnúť by mohli len k -3 °C.

Počasie tak v nadchádzajúcich hodinách chystá na našom území výrazný zvrat počasia a podľa predpovedí na ďalšie dni to vyzerá na poriadne vrtkavé počasie. Teplé dni sa budú striedať s tými chladnejšími. Vývoj na ďalšie dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd