PRVÉ INFO: Slovensko má pred sebou nepriaznivé, upršané dni. Spadne najviac zrážok od začiatku roku

Peter Minárik

V nadchádzajúcich dňoch nás čaká výrazné zhoršenie počasie a pokiaľ žijete v západnej časti Slovenska, tak si pripravte pršiplášte a dáždiky. Čaká nás totiž obdobie, ktoré prinesie najviac zrážok od začiatku roka.

Stred týždňa priniesol na naše územie ešte priaznivé počasie. Na viacerých miestach nášho územia prevládalo nádherné, slnečné počasie, no už v týchto chvíľach môžete začať badať zmenu.

Od západu totiž oblačnosť pribúda a na západnom Slovensku aktuálne prevláda už prevažne oblačné až zamračené počasie. Všetko to súvisí s blížiacou sa tlakovou nížou, ktorá bude mať zaujímavý priebeh a bude ovplyvňovať počasie na našom území niekoľko nasledujúcich dní.

Tlaková níž tu pobudne až do nedele

Rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala svoje pomenovanie "RUDOLF" sa aktuálne nachádza nad Talianskom a v priebehu noci sa začne presúvať nad Jadran. V nasledujúcich dňoch sa bude presúvať cez Balkán a Maďarsko smerom nad Slovensko, kde sa jej stred bude nachádzať v piatok. Následne sa táto tlaková níž bude presúvať smerom do Poľska, kde sa stočí smerom na západ a postúpi nad Nemecko.

Táto tlaková níž sa následne v priebehu víkendu začne sťahovať opäť smerom na juh k Alpám a postupne bude slabnúť. Stane sa tak až v nedeľu, kedy by mala postupne zaniknúť.

Je teda jasné, že tlaková níž nás už začína ovplyvňovať a bude nás ovplyvňovať až do konca tohto pracovného týždňa. S touto tlakovou nížou bude súvisieť rozsiahle zrážkové pole. Ako vidieť aj na animácii, tak rozsiahle zrážky sa budú obtáčať okolo tlakovej níže, pričom zasiahnu predovšetkým západné Slovensko.

Výrazné zrážky však čakajú hneď niekoľko krajín. Na výdatné zrážky sa musia pripraviť predovšetkým v Česku, vo východnom Rakúsku, v Slovinsku a aj v Chorvátsku. Výrazné zrážky by tu mohli priniesť až do 100 mm zrážok, čo môže zvýšiť hladinu vodných tokov.

Intenzívne zrážky sa však očakávajú aj na našom území. Koľko presne spadne je dnes ťažké povedať, nakoľko presné rozloženie zrážok je pri takýchto tlakových nížach komplikované. Západ krajiny môže obdržať 40 mm, ale pri nepatrnom posune stredu tlakovej níže aj 2x viac zrážok.

Dnes je jasná len jedna vec. Na západe spadne zrážok najviac, zatiaľ čo smerom na východ bude zrážok čím ďalej, tým menej.

Spadne najviac zrážok od začiatku roka

Ak sa pozrieme na aktuálne výstupy numerických modelov, tak podľa nich by malo najviac zrážok spadnúť v oblasti Malých Karpát, kde sa prejaví náveterný efekt. Spadnúť by tu mohlo až okolo 80 mm zrážok. Veľmi výdatné zrážky sa však očakávajú na celom západnom Slovensku, kde by malo do nedele priemerne spadnúť od 50 do 80 mm, čo je najviac od začiatku roka.

očakávaný akumulovaný úhrn zrážok
očakávaný akumulovaný úhrn zrážok

Na bratislavskom letisku spadlo od začiatku tohto roka len okolo 95 mm zrážok, čo je v porovnaní s priemerom o 25 mm zrážok menej. Blížiace sa zrážky do oblasti západného Slovenska by za pár dní mohli priniesť polovicu množstva zrážok, aké spadli v Bratislave za 3,5 mesiaca tohto roka.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd