PRVÉ INFO: Slovensko má pred sebou nepriaznivé, upršané dni. Spadne najviac zrážok od začiatku roku

Peter Minárik

V nadchádzajúcich dňoch nás čaká výrazné zhoršenie počasie a pokiaľ žijete v západnej časti Slovenska, tak si pripravte pršiplášte a dáždiky. Čaká nás totiž obdobie, ktoré prinesie najviac zrážok od začiatku roka.

Stred týždňa priniesol na naše územie ešte priaznivé počasie. Na viacerých miestach nášho územia prevládalo nádherné, slnečné počasie, no už v týchto chvíľach môžete začať badať zmenu.

Od západu totiž oblačnosť pribúda a na západnom Slovensku aktuálne prevláda už prevažne oblačné až zamračené počasie. Všetko to súvisí s blížiacou sa tlakovou nížou, ktorá bude mať zaujímavý priebeh a bude ovplyvňovať počasie na našom území niekoľko nasledujúcich dní.

Tlaková níž tu pobudne až do nedele

Rozsiahla tlaková níž, ktorá dostala svoje pomenovanie "RUDOLF" sa aktuálne nachádza nad Talianskom a v priebehu noci sa začne presúvať nad Jadran. V nasledujúcich dňoch sa bude presúvať cez Balkán a Maďarsko smerom nad Slovensko, kde sa jej stred bude nachádzať v piatok. Následne sa táto tlaková níž bude presúvať smerom do Poľska, kde sa stočí smerom na západ a postúpi nad Nemecko.

Táto tlaková níž sa následne v priebehu víkendu začne sťahovať opäť smerom na juh k Alpám a postupne bude slabnúť. Stane sa tak až v nedeľu, kedy by mala postupne zaniknúť.

Je teda jasné, že tlaková níž nás už začína ovplyvňovať a bude nás ovplyvňovať až do konca tohto pracovného týždňa. S touto tlakovou nížou bude súvisieť rozsiahle zrážkové pole. Ako vidieť aj na animácii, tak rozsiahle zrážky sa budú obtáčať okolo tlakovej níže, pričom zasiahnu predovšetkým západné Slovensko.