PRVÉ INFO: Slovensko opäť čaká lejak a dokonca aj búrky. Nepríjemný bude aj vietor

PRVÉ INFO: Slovensko opäť čaká lejak a dokonca aj búrky. Nepríjemný bude aj vietor
Peter Minárik

Počas víkendu sa počasie na našom území upokojilo, no už dnes sa črtá ďalšie zhoršenie počasia, ku ktorému aktuálne dochádza nad Alpami. Ku nám dorazí táto zmena v priebehu utorka a opäť ovplyvní počasie na celom území.

Slovensko v závere uplynulého týždňa zasiahli výdatnejšie zrážky, ktoré na naše územie priniesli desiatky milimetrov zrážok. Tie dokonca rozvodnili niektoré toky, ktoré dosiahli aj stupne povodňovej aktivity. 

Počas víkendu sa počasie upokojilo, ale už sa črtá ďalšia zmena. Nad Alpami sa začalo počasie zhoršovať a toto zlé počasie sa postupne rozšíri aj do ďalších európskych krajín, vrátane Slovenska.

Počasie sa zhorší v utorok

Nad Alpami aktuálne panuje premenlivá oblačnosť, no je tu pomerne veterno. Vplyvom veterného počasia museli prerušiť aj preteky Svetového pohára v Söldene. Na vine je prehlbujúca sa tlaková níž.

Už v pondelok zasiahne Alpy a Taliansko veľmi nepriaznivé počasie. Očakáva sa výdatný lejak a v Taliansku bude poriadne búrlivo. Dokonca nie sú vylúčené ani tornáda, ktoré sa tu vyskytli aj v uplynulých dňoch.

Počas utorka sa už sformovaná tlaková níž a s ňou súvisiace zrážkové pole vydá na svoju cestu a začne počasie ovplyvňovať aj na našom území. Prvé zrážky sa na našom území očakávajú v utorok ráno na západnom Slovensku a pomaly sa rozšíria nad celé územie, pričom zrážky prídu v dvoch vlnách. Prvá sa presunie ráno a druhá vlna príde v utorok popoludní.

Hrozia nám aj početné búrky

V našej oblasti bude dochádzať k zmiešavaniu dvoch teplotne výrazných vzduchových hmôt. Nad juhovýchodnú a východnú Európu bude prúdiť teplý vzduch od juhozápadu, zatiaľ čo nad západnú a strednú Európu sa bude natláčať chladná vzduchová hmota.

Práve na tomto styku sa bude nachádzať studený front a na ňom sa budú tvoriť intenzívne búrky. V utorok to bude nad Európou vyzerať ako v lete. Intenzívne búrky hrozia v Taliansku a postupne sa rozšíria do Chorvátska, Slovinska a neskôr nad celý Balkán. Popoludní bude búrlivo aj v Rakúsku, v Maďarsku a búrky hrozia dokonca aj na juhu Slovenska.

Okrem dažďa a búrok treba počítať aj s veľmi veterným počasím, ktoré nás čaká už od pondelka. Najsilnejšie bude fúkať na horách a na západnom Slovensku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd