PRVÉ INFO: Slovensko zasiahne intenzívny mrznúci dážď a príde aj výdatnejšie sneženie

Peter Minárik

Našu oblasť zasiahne počas víkendu mimoriadne nepriaznivé počasie. Slovensko totiž čaká vlna intenzívneho mrznúceho dažďa a súčasne dorazí aj výraznejšie sneženie. Pred nami je tak veľmi nebezpečný víkend.

Po príjemnom a slnečnom piatku zasiahne naše územie vlna nepriaznivého počasia. Čaká nás totiž opäť ďalšia zmena počasia, ktorá so sebou prinesie hneď niekoľko nebezpečných poveternostných javov. Čaká nás mrznúci dážď, ale aj vlna výdatnejšieho sneženia.

Chladný vzduch prechodne vystrieda teplejší

Nebezpečné počasie počas nadchádzajúceho víkendu spôsobí to, že do chladného vzduchu prechodne prenikne na západ nášho územia vo vyšších vrstvách teplejší vzduch. Vplyvom toho budú v tejto časti nášho územia vypadávať kvapalné zrážky, ktoré však na podchladenom zemskom povrchu budú namŕzať. Ako vidieť na videu, tak mrznúci dážď čaká východné Rakúsko, južnú Moravu a západ nášho územia.

Noc na sobotu bude na Slovensku ešte mimoriadne chladná. Vďaka prílivu studeného vzduchu a vyjasneniu budú teploty klesať na celom území pod nulu a na severe aj k -10 °C. V oblastiach, kde sa aktuálne nachádza snehová pokrývka budú teploty klesať ešte o čosi nižšie a to aj pod -15 °C.

V priebehu zajtrajšieho dňa však nad západ nášho územia od západu natečie teplejší vzduch. Ten sa však prejaví len vo vyšších vrstvách atmosféry, pričom popoludní začne počasie zároveň ovplyvňovať front so zrážkami.

Prvé zrážky zasiahnu už v sobotu popoludní západné Slovensko a keďže vo vyšších vrstvách bude teplo a pri zemi naopak chladno, tak kvapalné zrážky, ktoré budú vypadávať môžu na podchladenom zemskom povrchu namŕzať.

Mrznúci dážď zasiahne západ

Prvé mrznúci zrážky sa môžu objaviť už v sobotu po 14:00. Výraznejšia vlna mrznúceho dažďa však čaká západné Slovensko v noci zo soboty na nedeľu. Počas noci môže na našom území spadnúť až do 10 mm mrznúceho dažďa.

Očakávané množstvo mrznúceho dažďa v mm
Očakávané množstvo mrznúceho dažďa v mm

V priebehu noci na nedeľu a v nedeľu ráno tak čaká západné Slovensko mimoriadne nebezpečná situácia a na cestách tak treba dávať veľký pozor. Situácia sa začne stabilizovať v nedeľu počas dňa, kedy budú teploty stúpať nad nulu a ľadová škrupina sa začne topiť.

Zvyšok Slovenska čaká vlna sneženia

Ako sme už spomínali, tak zrážky sa nad Slovensko začnú rozširovať v noci zo soboty na nedeľu. Zatiaľ čo na západe hrozí mrznúci dážď, tak na zvyšku Slovenska sa očakáva sneženie, ktoré môže byť aj výdatnejšie.

Sneženie dorazí v dvoch hlavných vlnách. Jedna vlna dorazí v noci zo soboty na nedeľu a druhá vlna sneženia príde počas nedeľňajšieho popoludnia.

Zrážky sa nad naše územie budú nasúvať od juhozápadu a prinesie ho ďalšia tlaková níž, ktorá sa bude presúvať z Jadranu, cez Maďarsko a naše územie smerom na severovýchod. Cez víkend by mohlo napadnúť 5 až 10 cm nového snehu, na severozápade aj viac.

Očakávané množstvo nového snehu
Očakávané množstvo nového snehu
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd