PRVÉ INFO: Teplo vystriedajú BÚRKY. Udrú aj na Slovensko

Peter Minárik

Aktuálne zažívame na našom území vysoké teploty a teplé počasie, ktoré však čoskoro vystriedajú búrky. V Európe to začne byť búrlivé už od zajtra. Naše územie čaká zatiaľ ešte pokojné počasie, ale len do štvrtka. Potom by sa malo počas aj na našom území zhoršovať.

Na Slovensko sa opäť vrátilo veľmi teplé a letné počasie, ktoré k nám prináša veľmi vysoké teploty. Teploty sú dokonca také vysoké, že letný deň už bol zaznamenaný aj v najchladnejšej oblasti Slovenska, čiže na Orave. Teploty sa šplhajú na +20 až +27 °C a veľmi teplé počasie bude na našom území panovať aj na 1. mája.

Treba si však užiť veľmi teplé a slnečné počasie. Už od štvrtka to totiž vyzerá na výrazné zhoršenie počasia, ktoré na naše územie prinesie veľa oblačnosti, zrážky a dokonca aj potencionálne búrky.

Počasie ovplyvní studený front

Aktuálne sa do našej oblasti stále dostáva veľmi teplý vzduch a to po zadnej strane tlakovej výše, ktorá sa rozkladá nad východnou Európou. Už teraz sa však nad Stredomorím a nad západnou Európou začína počasie zhoršovať.

 

Začali sa tu totiž prehlbovať oblasti nižšieho tlaku vzduchu. Jedna sa prehlbuje nad centrálnym Stredomorím a ďalšia nad oblasťou Írska. V rámci týchto tlakových níži sa tiahne výrazný studený front, ktorý sa bude postupne tiahnuť od Britských ostrovov cez Jadran až po južný Balkán. 

Tento studený front sa veľmi pomaly začne posúvať smerom k severovýchodu a teda k nášmu územiu. Pred frontom k nám bude vrcholiť príliv teplého vzduchu a samotná prítomnosť studeného frontu prinesie do Európy vlnu búrok.

Búrky už čoskoro aj na Slovensku

Už zajtra, teda počas sviatočného dňa a v prvý májový deň sa očakávajú v Európe pomerne intenzívne búrky a veľmi búrlivo bude aj neďaleko nášho územia.

 

Najintenzívnejšie búrky sa očakávajú vo Francúzsku a v oblasti Beneluxu, podvečer sa však silné búrky začnú objavovať aj v oblasti južného Nemecka. Ďalšia vlna intenzívnych búrok začne vznikať na Balkáne, predovšetkým v Chorvátsku a v Bosne.

Na našom území by na 1. mája malo zatiaľ panovať relatívne pokojné počasie, ale už vo štvrtok sa počasie zmení.

Studený front sa priblíži bližšie k nášmu územiu a búrky sa tak priblížia k Slovensku. Vo štvrtok sa očakávajú intenzívne búrky v Nemecku, v Rakúsku, v Česku, na Balkáne a pre nás najzaujímavejší vývoj sa očakáva v druhej polovici popoludnia v oblasti Maďarska.

Práve z Maďarska by vo štvrtok večer mohli nad južné a nad západné Slovensko doraziť búrky. Nateraz je však do štvrtka ešte ďaleko a predpoveď sa bude spresňovať.

V nadchádzajúcich dňoch sa studený front bude nachádzať priamo nad našim územím a na studenom fronte sa tak začnú tvoriť jednotlivé vlny, ktoré ovplyvnia počasie aj u nás. Od štvrtka tak na Slovensku počítajte s premenlivým a aj s búrlivým počasím.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd