PRVÉ INFO: Teploty teraz vystrelia prudko nahor. Hrozí nám však zrejme niečo neštandardné

PRVÉ INFO: Teploty teraz vystrelia prudko nahor. Hrozí nám však zrejme niečo neštandardné
Peter Minárik

Naše územie čaká výrazné oteplenie, ktoré by malo vygradovať pomerne neštandardným počasím. Po chladných dňoch a mrazivých nociach nás teraz čaká postupné otepľovanie, ale len do soboty. Potom by mal cez naše územie postupovať studený front, ktorý hrozí nebezpečným počasím.

Uplynulé dve noci dali poriadne zabrať našim ovocinárom a poľnohospodárom a to v dôsledku zatekania veľmi chladného vzduchu, ktorý sa počas noci pri vyjasňovaní prechladzoval a teploty klesli pod bod mrazu. V najchladnejších oblastiach sa teploty dokonca dostali k -5 °C.

Ovocinári si teraz vydýchnu. Mrazy nám v nadchádzajúcich dňoch nehrozia a teploty začnú stúpať, pričom počas soboty zrejme vygradujú a dostanú sa na príjemné jarné hodnoty.

V nadchádzajúcich dňoch bude počasie pod vplyvom nevýrazného tlakového poľa, ktoré síce prinesie veľa oblačnosti, ale takmer žiadne zrážky. Denné teploty začnú stúpať nad hranicu +15 °C a najteplejšie by malo byť v sobotu, kedy sa teploty dostanú v najteplejších regiónoch Slovenska až k +20 °C.

Tu však pozitívne správy nateraz končia. Počasie totiž avizuje na sobotu pomerne nezvyčajnú situáciu, ktorá môže byť potencionálne veľmi nebezpečná.

Studený front prinesie búrky

V sobotu k nám najskôr vyvrcholí po okraji tlakovej níže so stredom nad severným Nemeckom príliv veľmi teplého vzduchu od juhozápadu a počas popoludnia by cez strednú Európu mal začať postupovať výrazný studený front, ktorý prinesie intenzívne zrážky a dokonca aj búrky.

Za studeným frontom sa začne tlačiť od severozápadu veľmi studený vzduch, ktorý bude prudko znižovať teploty. To sa prejaví aj u nás. V nedeľu sa prudko ochladí, no vývoj upresníme neskôr. Teraz sa sústreďme na samotnú situáciu na studenom fronte a na počasí počas soboty. Teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte totiž podnieti tvorbu búrok, ktoré môžu byť aj silnejšie.

 

Hrozí silný vietor

Musíme však dodať, že situácia pri postupe studeného frontu je na presnú predpoveď predovšetkým na načasovanie, veľmi obtiažna, no posledné behy numerických modelov naznačujú potencionálne nebezpečnú situáciu. Studený front totiž hrozí nielen búrkami, ale aj silným nárazovým vetrom.

Sobota tak môže priniesť nebezpečné počasie. Počas popoludnia sa začne prudko zhoršovať počasie a pri príchode studeného frontu sa nielen rozprší, či vyskytnú búrky, no nebezpečné sú možné nárazy vetra. Príchod studeného frontu totiž bude sprevádzať prudko silnejúci vietor, ktorý by mohol v nárazoch dosahovať rýchlosť až okolo 30 m/s.

v sobotu na studenom fronte hrozí silný nárazový vietor
v sobotu na studenom fronte hrozí silný nárazový vietor, iMeteo.sk
 

Mrazy teraz na dva dni vystrieda pokojnejšie počasie, no v sobotu buďte v strehu. Postupujúci studený front totiž môže priniesť veľmi nebezpečné počasie.

Sobotňajšie popoludnie hrozí búrkami a silným nárazovým vetrom. Počas nedele sa pripravte na prudké ochladenie. Vzhľadom na komplikovanosť situácie odporúčame sledovať vývoj nasledujúce dva dni o čom vás na našom webe budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd