PRVÉ INFO: Počasie sa vám rozhodne nebude páčiť. Toto prinesú nasledujúce dni

PRVÉ INFO: Počasie sa vám rozhodne nebude páčiť. Toto prinesú nasledujúce dni
Peter Minárik

Ani nadchádzajúci víkend neprinesie na Slovensko počasie vhodné na trávenie chvíľ pri vode alebo niekde v exteriéri. Priamo nad naším územím sa totiž bude vlniť studený front, ktorý prinesie početné zrážky, ktoré budú aj intenzívne. Okrem lejakov hrozia aj silné búrky.

Vyhliadky počasia na august naznačovali, že tento mesiac nás teda nejaká výrazná vlna horúčav rozhodne nečaká a skôr pôjde o obdobie, ktoré bude zrážkovo nadpriemerné a teplotne priemerné. To potvrdzuje aj vývoj v týchto prvých dňoch.

Po vlne dažďa, ktorá priniesla v utorok na naše územie desiatky milimetrov zrážok, nás čaká ďalšia vlna zrážok, ktorá tentoraz zasiahne celé naše územie. Nad nami sa totiž bude vlniť studený front a na tomto vlniacim sa studenom fronte budú vznikať početné búrky, ktoré budú aj intenzívnejšie. Prvá vlna príde už čoskoro.

Prvý lejak v noci na piatok

Už dnes sa na našom území vyskytujú zrážky, a to predovšetkým na severe nášho územia, no zrážky sú slabé v porovnaní s tým, čo nás čaká nadchádzajúce dni. Počasie totiž začne ovplyvňovať vlniaci sa studený front, ktorý sa bude vlniť priamo nad naším územím, a tlaková níž, ktorá bude mať niekoľko dní svoj stred nad Balkánom.

Vďaka tomu budú do našej oblasti postupovať jednotlivé zrážkové vlny plné LEJAKOV a BÚROK, pričom prvá vlna nás čaká už v nadchádzajúcich hodinách.

Výdatné zrážky sa v noci zo štvrtka na piatok začnú nad naše územie nasúvať od juhozápadu a do rána sa rozprší hneď na viacerých miestach. Zajtrajšie ráno tak už bude upršané, avšak východné Slovensko bude mať trošku iné počasie.

Zatiaľ čo v nadchádzajúcich dňoch sa na celom našom území bude vyskytovať výdatnejší dážď, tak nad východné Slovensko bude zatekať teplejší a vlhší vzduch, v dôsledku čoho sa tu bude vytvárať intenzívna búrková činnosť. Tá hrozí najmä počas víkendu, kedy budú BÚRKY silné.

Veľmi BÚRLIVÝ víkend

Podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov nás čaká jeden z najhorších letných víkendov. Počasie bude zaujímavé jednak po teplotnej stránke. Keďže nad južné a východné regióny Slovenska bude prúdiť teplý vzduch, tak teploty sa môžu dostať až nad hranicu +30 °C. Bude však veľmi dusno. Na západe bude oveľa chladnejšie a teploty sa budú pohybovať len okolo +20 °C. Teplotný kontrast tak bude výrazný a to len dopomôže tvorbe búrkovej činnosti, ktorá sa očakáva počas celého víkendu.

Počasie sa mimoriadne zhorší v sobotu ráno kedy búrky hrozia na viacerých miestach východnej polovici Slovenska, zatiaľ čo na zvyšku západného Slovenska bude výdatne pršať. Počas dňa sa budú tvoriť jednotlivé vlny búrok, ktoré budú najmä na východe intenzívne.

Minimálne do začiatku týždňa nás čaká veľmi búrlivý charakter počasia s vlnami lejakov a búrok. Búrky hrozia najmä na východe, kde môžu páchať aj materiálne škody. Veľkým problémom začnú byť intenzívne zrážky, ktoré sa budú vyskytovať pri búrkach. Tie do konca nedele môžu priniesť aj viac ako 100 mm, čo by mohlo vyvolať ZÁPLAVY.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd