PRVÉ INFO: Už sa to blíži. Na Slovensku odštartuje BÚRKOVÁ SEZÓNA. Kedy dorazí vlna búrok?

Peter Minárik

Na našom území sme zažili príjemný teplý víkend, ktorý vyháňal teploty až nad hranicu +25 °C. Popoludní sa síce vyskytli aj búrky, no tie boli zatiaľ slabšie. Oveľa intenzívnejšia vlna búrok nás však teraz ešte len čaká.

Máme za sebou prvý letný víkend, ktorý na celé naše územie priniesol teploty nad hranicou +20 °C a na viacerých miestach sme namerali aj viac ako +25 °C.

Príjemné letné počasie v niektorých oblastiach pokazili len slabšie búrky z tepla, ktoré sa vyskytli najmä v horských oblastiach.

Nadchádzajúce dni nejaký prepad teplôt neprinesú, ale počasie sa poriadne pokazí. Na našom území naplno odštartuje búrková sezóna, čo znamená, že búrky budú s nami každý jeden deň a už budú aj intenzívne. Pôjde o pravé letné búrky.

Silné búrky začnú v utorok

Ešte do utorkového popoludnia nás čaká prevažne slnečné počasie, len popoludní sa najmä v horských oblastiach budú formovať búrky z tepla. Predfrontálne búrky z tepla na našom území hrozia ešte aj v utorok, no potom sa počasie zmení.

Od západu totiž do našej oblasti postúpi studený front, ktorý sa v nadchádzajúcich dňoch priamo nad naším územím zvlní a na tomto studenom fronte sa budú tvoriť jednotlivé búrkové vlny.

Utorok už prinesie veľmi nebezpečné búrky do Nemecka, Rakúska a do susedného Česka a vo večerných hodinách by búrková vlna mohla od západu postúpiť aj nad naše územie. Príchod búrok od západu môže priniesť silný nárazový vietor a prívalové zrážky. Čo všetko búrky prinesú, bude zrejmé až na začiatku týždňa.

Búrky na dennom poriadku

Búrky by sa v noci z utorka na stredu mali presúvať od západu cez naše územie a vyskytovať by sa mali až do ranných hodín. Ani počas dňa však k zlepšeniu počasia nedôjde. Studený front sa totiž priamo nad naším územím zvlní a bude sa tu udržiavať niekoľko dní.

Búrky sa tak v podstatne už budú vyskytovať každý jeden deň, no aktuálne ide o búrky z tepla, ktoré také časté nie sú, tak od utorka budú búrky výrazne silnejšie a početnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd