PRVÉ INFO: Začína sezóna! Do Európy sa rútia BÚRKY. Pozrite si MAPY, kde hrozia

PRVÉ INFO: Začína sezóna! Do Európy sa rútia BÚRKY. Pozrite si MAPY, kde hrozia
Peter Minárik

Cez Európu začína postupovať studený front, ktorý prinesie pomerne zaujímavú búrkovú činnosť. Tá by mohla vyprodukovať tisícky bleskov. Podľa všetkého pôjde o prvú vlnu búrok, ktorá plošne zasiahne hneď niekoľko krajín Európy a búrky by nemali obísť ani Slovensko.

Zima je definitívne za nami a už niekoľko týždňov zažívame na našom území jarné počasie. Jar so sebou prináša aj prvé búrky, ktoré začnú opäť páchať škody. Tohtoročná búrková sezóna sa už naplno rozbehla v USA, kde aj počas uplynulej noci vyčíňali tornáda. V Európe panovalo relatívne pokojné počasie, ale to sa už začína meniť.

Cez Európu práve v týchto chvíľach začína postupovať studený front, ktorý, povedzme, že odštartuje tohtoročnú búrkovú sezónu. Na tomto studenom fronte sa totiž budú tvoriť pomerne výrazné búrky, ktoré dnes čakajú západnú Európu a v priebehu zajtrajšieho dňa hrozia búrky aj v strednej Európe.

Sezóna začína, prvé búrky prinesie piatok

V týchto chvíľach sa začína zhoršovať počasie v západnej Európe. Pozornosť sa v dnešný deň musí sústrediť predovšetkým na Francúzsko, ako aj časť Beneluxu a Nemecka. Počasie tu začína ovplyvňovať studený front, pred ktorým vrcholí príliv teplého vzduchu.

 

Aktuálne na pobreží Španielska dosahujú teploty až takmer +26 °C. V centrálnej časti Francúzska sa aktuálne teploty pohybujú okolo +18 °C a pomerne zaujímavé teploty sa práve teraz vyskytujú na nemecko-poľskom pohraničí. Tu chýba už len pár desatín od hranice +20 °C.

Príliv teplého vzduchu dopomôže počas dňa k miernej labilizácii vzduchovej hmoty a do takéhoto prostredia začína z Britských ostrovov postupovať studený front, ktorý dnes popoludní a večer ovplyvní počasie predovšetkým v západnej Európe. Na studenom fronte by sa mali vyskytovať početné búrky, ktoré budú aj intenzívne. Búrková činnosť by mohla v priebehu večera zasiahnuť najmä Francúzsko a priniesť tisícky bleskov.

očakávaná búrková situácia počas piatka
očakávaná búrková situácia počas piatka, iMeteo.sk

Aktuálne výstupy numerických modelov nevylučujú, že sa môžu vyskytnúť aj intenzívnejšie prejavy búrok, ako silnejší nárazový vietor či krúpy s priemerom aj okolo 1 až 1,5 cm.

Búrky hrozia aj na Slovensku

V piatok ešte búrky na našom území nehrozia, avšak mierne riziko je už v susedných Čechách, kde je zhruba 15 až 30 % pravdepodobnosť výskytu búrok. Na našom území začne byť situácia zaujímavejšia až v sobotu.

 

 

 

Studený front totiž začne počas zajtrajšieho dňa ovplyvňovať počasie aj u nás a búrky sa zo západnej Európy presunú nad strednú Európu.

očakávaná búrková situácia počas soboty
očakávaná búrková situácia počas soboty, iMeteo.sk

Treba však dodať, že búrky, ktoré počas soboty hrozia aj na našom území, budú výrazne slabšie ako dnešné búrky v západnej Európe, a neočakáva sa, že by prinášali nebezpečné sprievodné javy.

Teploty, ktoré zažívame, pripomínajú skôr polovicu apríla ako polovicu marca a spolu so stúpajúcimi teplotami stúpa aj riziko búrok. Tohtoročná búrková sezóna tak oficiálne začína.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
28 °C / 12 °C
Adolf
Zajtra
Skoro jasno, búrky
32 °C / 12 °C
Vratislav
Streda
Skoro jasno, búrky
34 °C / 15 °C
Alfréd
Štvrtok
Skoro jasno
30 °C / 13 °C
Valéria
Piatok
Skoro jasno, búrky
32 °C / 14 °C
Alojz
Sobota
Búrky
30 °C / 12 °C
Paulína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd