Prvé popoludňajšie búrky na Slovensku sú už tu. Prinášajú najmä lejaky

Prvé popoludňajšie búrky na Slovensku sú už tu. Prinášajú najmä lejaky
Dominik Cenkner

Ako sme na našom webe už informovali, stredajšie popoludnie prináša ďalšiu vlnu búrok. Búrky k nám postupujú z Maďarska.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje síce teplý, ale vlhší vzduch, v ktorom sa nachádza nevýrazné tlakové pole. Súčasne k nám od juhu vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahuje tlaková níž so stredom nad severným Jadranom.

Už v ranných hodinách sme sa tak dočkali prvej vlny búrok. Vyskytovali sa najmä na západe a na rozhraní západného a stredného Slovenska.

Búrkový systém však výraznejšie škody nespôsobil. Sprevádzaný bol najmä zosilnením zrážok.

 

Popoludňajšie búrky už dorazili

Krátko po poludní sa začali na juhu Maďarska tvoriť búrky, ktoré postupovali smerom na sever. Okolo 14:30 h začali v okolí Budapešti naberať na sile.

V týchto chvíľach sú tieto búrky na hraniciach so Slovenskom, v okolí Štúrova. Sprevádza ich výrazná blesková aktivita a lejaky.

Okrem toho sa však sformovali aj ďalšie búrky, a to na severozápade Maďarska. Aj tieto postupujú na sever, vyskytujú sa od Komárna po Tvrdošovce.

Posledné jadro búrok, juhozápadne od Gyoru, by si to mohlo namieriť na naše hlavné mesto a okolie. Viac prezrádza náš iRadar.

Čo dnes očakávať?

Okolo 16:00 až 17:00 by sa prvé búrky mohli objaviť aj na juhu Podunajskej nížiny, pričom tieto búrky začnú vytvárať búrkový systém. Ten by podvečer mal postupovať cez západné Slovensko smerom nad Moravu.

Okolo 18:00 by mohol byť sformovaný naprieč Podunajskou nížinou už celkom kompaktný búrkový systém, ktorý bude prinášať lejak a výnimočne aj krúpy. Pri búrkových systémoch je však najnebezpečnejší nárazový vietor, ktorý má potenciál páchať aj materiálne škody.

 

Viac informácií nájdete v tomto článku. Na záver len dodáme, že situáciu pozorne sledujeme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd