Prvé varovanie: O pár rokov hrozí vyhynutie najvzácnejšieho morského cicavca

Prvé varovanie: O pár rokov hrozí vyhynutie najvzácnejšieho morského cicavca
Veronika Salayová

Najmenšiemu morskému cicavcovi na svete hrozí o pár rokov vyhynutie. Ide o vzácnu veľrybu − sviňuchu kalifornskú, ktorej počet je alarmujúco nízky. 

V Kalifornskom zálive v Mexiku zostáva podľa odhadov iba 10 sviňúch kaliforských. Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) teraz vydala prvé varovanie pred vyhynutím, aby podnietila opatrenia na pomoc tomuto najmenšiemu a najohrozenejšiemu morskému cicavcovi na svete.

Sviňuchy kalifornské (lat. vaquitas − pozn. red.) sú najmenšie zo všetkých žijúcich druhov veľrýb, ktoré merajú medzi 1,2 a 1,5 metra.

Nachádzajú sa iba v Kalifornskom zálive a predpokladá sa, že ich tam zostalo len 10. Pre porovnanie: v roku 2017 ich bolo 30.

Nelegálny lov

Príčinou tohto poklesu populácie sú hlavne rybári, ktorí používajú žiabrovky, čo je špecializovaná plochá sieť, používaná na nelegálny lov rýb totoaba, ktoré sa predávajú na lukratívnom čiernom trhu tradičnej čínskej medicíny. 

„Napriek takmer 30 rokom opakovaných varovaní je teraz sviňucha na pokraji vyhynutia v dôsledku zapletenia sa do žiabrových sietí,“ uviedla IWC vo svojom vyhlásení.

Zatiaľ čo existuje veľmi reálna šanca, že tento najmenší morský cicavec za našich životov vyhynie, plány zavedené mexickým námorníctvom sa pokúsili vytvoriť oblasť nulovej tolerancie (ZTA) pomocou 193 betónových blokov, aby sa zabránilo používaniu žiabrových sietí. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd