Táto európska krajina zažila najteplejší január v histórii. Zima akoby ani nebola

Táto európska krajina zažila najteplejší január v histórii. Zima akoby ani nebola
Zuzana Macháčová

Tohtoročný január bol v Španielsku najteplejším mesiacom od zaznamenania rekordov v roku 1961. Priemerná mesačná teplota bola +8,4 °C.

Tohtoročný január v Španielsku bol najteplejším januárom v histórii meraní v tejto krajine, teda od roku 1961. Teplomer stúpol v posledný januárový týždeň na +29,5 °C v regióne Valencia.

„Už je to oficiálne. Január bol v Španielsku najteplejším v historickej sérii,“ napísal na sociálnej sieti X Rubén del Campo, hovorca španielskej štátnej meteorologickej agentúry (Aemet). Priemerná teplota bola o 2,4 ºC vyššia ako zvyčajne, uviedla agentúra.

 

Ministerstvo uviedlo, že mimoriadne teplo na január zaznamenali najmä na juhu a v strede Pyrenejského polostrova, ako aj na Kanárskych ostrovoch. Vysoké hodnoty boli zaznamenané aj na severe krajiny a na Baleárskych ostrovoch.

Lyžiarske strediská majú ledva sneh, zatiaľ čo na plážach bolo bežné opäť vidieť mnoho ľudí. Celkovo viac ako 400 meteorologických staníc v krajine, teda každá druhá, zaznamenala teploty +20 ºC a viac.

Aj december 2023 bol teplý

V decembri 2023 bolo v celom Španielsku mimoriadne teplo. Miestami sa teplota blížila až k + 30 °C. Táto hodnota nameraná v decembri 2023 predbehla aj rekord spred 25 rokov, kedy na mestskom letisku dosahovala teplota +24,6 °C. 

Toto teplo spôsobil prílev más horúceho vzduchu z Afriky. Suché a slnečné počasie prehĺbilo sucho aj v Katalánsku a Andalúzii.

Španielski vedci sa domnievajú, že rekordne teplé zimné mesiace sú výsledkom klimatických zmien.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd