PRVÝ SNEH dnes zaskočil. Čerstvý sneh napadol v Tatrách, ale nevydrží dlho

PRVÝ SNEH dnes zaskočil. Čerstvý sneh napadol v Tatrách, ale nevydrží dlho
Peter Minárik

Slovensko počas dnešného dňa zasiahlo sneženie. V mnohých oblastiach išlo vôbec o prvý sneh tohtoročnej sezóny, pričom vo vyšších oblastiach sa vytvorila aj snehová pokrývka. Tá však nebude mať dlhú trvácnosť a ešte dnes sa roztopí.

V priebehu augusta prišlo na naše územie ochladenie, ktoré prinieslo prvé snehové vločky na hrebene Vysokých Tatier. Sneženie sa však vyskytlo výlučne na hrebeňoch našich najvyšších hôr.

Dnešný deň však bol úplne iný. Vplyvom zatečeniu studeného, pôvodom arktického vzduchu sa viacerí obyvatelia severného Slovenska zobudili do zasneženého rána. Sneženie sa dnes vyskytlo vo viacerých oblastiach, pričom najvýdatnejšie bolo samozrejme vo Vysokých Tatrách.

Prvý sneh v mestách a v obciach

Hranica sneženia sa najnižšie dostala na Spiši, kde sa snehové vločky objavovali dokonca od výšky 600 m n.n., čo bolo pomerne prekvapivé. Numerické modely totiž pôvodne avizovali hranicu sneženia oveľa vyššie.

Ráno a dopoludnia tak snežilo aj v obciach ako Východná, Liptovská Teplička, v meste Poprad či Kežmarok. Sneženie spôsobilo aj mierne komplikácie na horských priechodoch Štós a Čertovica, kde sa niektorí vodiči šmýkali.

Teraz prichádza oteplenie

Na našom území sa však už dvíha hranica sneženia a na severe sa objavuje dážď. Sneženie sa presúva až do oblasti hôr.

V týchto chvíľach sa už počasie na našom území začína meniť. Nad západnou Európou sa totiž nachádza tlaková výš, ktorej výbežok sa už v noci začne rozširovať nad naše územie a počas zajtrajšieho dňa sa zároveň začne do našej oblasti dostávať od západu teplejší vzduch.

V priebehu stredy sa príliv tohto teplého vzduchu zvýrazní a naše územie čaká nielen slnečné, ale aj nezvyčajne teplé počasie. Teploty sa v strede tohto týždňa dostanú na nezvyčajne vysoké hodnoty, ktoré zrejme aj prekročia hranicu letného dňa. Viac o vývoji v tomto týždni a nezvyčajnom otelení sa dočítate TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd