Prvý superspln v tomto roku: Nenechajte si ujsť „ružový supermesiac“

Veronika Salayová

Na nočnej oblohe možno už dnes pozorovať tzv. „ružový supermesiac“. Pôjde o prvý superspln v tomto roku. 

V utorok nadránom nastáva prvý superspln v tomto roku. O supermesiaci hovoríme vtedy, keď sa mesiac javí pre pozorovateľa zo Zeme na pohľad väčší ako pri iných splnoch.

Ide o astronomický úkaz, kedy sa Mesiac v splne dostáva do blízkosti perigea (najmenšia vzdialenosť od Zeme), čím na oblohe bude pôsobiť o niečo väčšie. Aprílový supermesiac by mal byť asi o 14 % väčší a 30 % jasnejší ako zvyčajne.

V utorok okolo 11.00 hod. sa Mesiac na svojej dráhe priblíži k Zemi „len“ na vzdialenosť 357 370 km.

Prečo ružový?

Prvý superspln v tomto roku dostal prívlastok ružový, avšak v skutočnosti aprílový supermesiac nebude ružovej farby.

Označenie nesie po rastline flox šidlolistý, ktorá rastie na východe USA. Táto rastlina má výraznú ružovú farbu, ktorá sa nedá len tak prehliadnuť. Práve po tejto jarnej kvetine nazvali americkí astronómovia aprílový spln a toto pomenovanie sa udomácnilo všade vo svete.

Kedy ho pozorovať?

Aprílový spln nastáva v utorok o 5.33 hod., no dobre pozorovateľný na nočnej oblohe je už od pondelka do stredy. Mesiac v pondelok vychádza o 19.07 hod. a zapadá o 5.36 hod., teda spln nastane tesne pred západom Mesiaca. 

Navyše v pondelok sú skvelé podmienky pre nočné pozorovanie. Nad Slovenskom sa nachádza len malá oblačnosť, čiže podmienky sú viac než dobré. 

Na ďalší supermesiac nebudeme musieť dlho čakať, pretože ho budeme môcť pozorovať už koncom mája. Ten bude mať prívlastok „kvetový“. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd