Púchov a Trenčín ohrozujú povodne. Vyskytujú sa tu extrémne búrky

Peter Minárik

Nepriaznivé počasie doteraz sužovalo predovšetkým Záhorie, no teraz sa ťažisko celej búrkovej situácie presunulo smerom na Považie. V ohrození sú obce a mestá v oblasti Púchova a Trenčína. Pozor na prívalové povodne.

Nad západným Slovenskom sa rozpadá studený front a počas celého dňa dochádzalo k labilizácii vzduchovej hmoty, ktorá sa prehrievala a na našom území tak aktuálne panujú perfektné podmienky pre búrky. Stačí už len pomyslená iskra a máme tu veľmi nebezpečné búrky.

Presvedčilo sa o tom už Záhorie, kde jedna búrka odštartovala vlnu silných, stacionárnych búrok, ktoré zaplavili viaceré cesty na Záhorí. Zrážkomery na Záhorí zaznamenali 35 až 60 mm zrážok, čo sú extrémne hodnoty.

 

Zatiaľ čo na Záhorí sa už počas upokojilo, tak výrazne sa začalo zhoršovať na severozápade. Veľký pozor si treba dať na Považí, kde teraz hrozia prívalové povodne.

Extrémna búrka pri Púchove

Vršatec a okolie v okrese Púchov už niekoľko desiatok minút sužujú extrémne stacionárne búrky, ktoré podľa radarových odhadov zrážok priniesli do oblasti Červeného Kameňa, Vršatského Podhradia a obce Krivoklát extrémne zrážky, ktorých úhrn mohol presiahnuť 100 mm. Takéto extrémne úhrny celkom iste spôsobujú problémy, no žiaľ aktuálne máme dáta len z radaru. V oblasti sa totiž nenachádza profesionálny ani amatérsky zrážkomer.

Čo však budeme môcť sledovať je hladina Továrskeho potoka v Tuchyni, ktorý čiastočne toto povodie odvodňuje, no zaujímavé bude sledovať aj hladinu Podhradského potoka. Práve z oblastí ktoré máme zaznačené nižšie sa očakáva, že sa bude valiť povodňová vlna.

oblasti, kde hrozia prívalové povodne
oblasti, kde hrozia prívalové povodne, foto: Mapy.cz

Ďalšie silné búrky pri Trenčíne

V oblasti Trenčína dochádza k tvorbe ďalších silných búrok. Podobné problémy s vodou hrozia aj v okolí Trenčianskych Teplíc, či Dubnice nad Váhom. Ďalšie búrky sa medzičasom formujú v oblasti Bánoviec nad Bebravou.

 

Na severozápade Slovenska hrozia až do západu Slnka silné búrky, ktoré môžu vyvolať prívalové povodne. Sledujte preto situáciu a náš radar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd