Rádioaktívna voda z Fukušimy čoskoro poputuje do oceánu. Bude to bezpečné?

Veronika Salayová

Japonská vláda nedávno oznámila kontroverzné plány na uvoľnenie viac ako milióna ton upravenej vody zo zvyškov jadrovej elektrárne Fukušima I. Malo by k tomu dôjsť na prelome tohtoročnej jari a leta. 

Dňa 11. marca to bude 12 rokov, čo zemetrasenie s magnitúdou 9,0 zasiahlo východné pobrežie ostrova Honšú, hlavného japonského ostrova. Zemetrasenie vtedy vyvolalo 15-metrové tsunami, ktoré zabilo viac ako 18 000 ľudí pozdĺž severovýchodného pobrežia Japonska.

Zemetrasenie zasiahlo aj jadrovú elektráreň Fukušima, pričom vyradilo z prevádzky jej napájacie a chladiace systémy. To viedlo k roztaveniu troch z jeho reaktorov, čo vyslalo do atmosféry značné množstvo žiarenia. Táto katastrofa je uznaná ako najhoršia jadrová katastrofa od Černobyľu v roku 1986.

Rádioaktívna voda s tríciom

Vo viac ako 1 000 nádržiach inštalovaných prevádzkovateľom elektrárne Tokyo Electric Power (TEPCO) sa odvtedy nachádza asi 1,3 milióna ton odpadovej vody, ktorá stále obsahuje rádioaktívne látky. Táto voda síce prešla filtračným procesom, ktorý odstraňuje väčšinu najhorších rádioaktívnych kontaminantov, no nepodarilo sa ich odstrániť úplne všetky. 

Tento filtračný proces nie je schopný odstrániť trícium z upravovanej vody. Trícium je prirodzene sa vyskytujúca rádioaktívna forma vodíka, ktorá vzniká v atmosfére pri zrážke kozmického žiarenia s molekulami vzduchu. 

Žiaľ, neexistujú žiadne technológie, ktoré by dokázali odstrániť nízke hladiny trícia, ktoré sú prítomné vo veľkých objemoch vody skladovanej vo Fukušime.

Je to bezpečné? Vedci v tom majú jasno 

Nezávislí vedci, ako aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa zhodujú na tom, že vypustenie tejto odpadovej vody s rádioaktívnym tríciom je bezpečné a nepredstavuje žiadne vysoké riziko pre životné prostredie.

Vedci argumentujú tým, že trícium je prítomné aj v našej atmosfére (v daždi a vode z vodovodu) a v Tichom oceáne v oveľa vyššom množstve, ako je malé množstvo vo Fukušime. 

Okrem toho sa upravená voda nebude uvoľňovať naraz, ale bude sa uvoľňovať v malých množstvách každý rok v procese, ktorý môže trvať 20 až 30 rokov. V čase jeho vypustenia bude navyše voda zriedená s morskou vodou. 

Japonská vláda by chcela s vypúšťaním tejto upravenej rádioaktívnej vody už na prelome jari a leta tohto roka. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd