Rakúsko si v sobotu prešlo peklom. Hasiči mali viac ako 850 záchranných akcií

Rakúsko si v sobotu prešlo peklom. Hasiči mali viac ako 850 záchranných akcií
Jozef Jasenovec

V sobotu večer sa Rakúskom prehnal silný búrkový systém prichádzajúci z Bavorska. Mohutné búrky spôsobil záchranným zložkám obrovské množstvo práce. Na území celej krajiny bolo napočítaných približne 750 nahlásených tiesňových volaní. 

Búrkový systém, ktorý prišiel z nemeckého Bavorska na územie Rakúska okolo 18:00 h, spôsobil obrovské škody na majetku. V dôsledku dažďov boli zaplavené ulice, domy, popadané stromy, poškodené vedenie a mnoho ďalšieho. Bez elektriky sa ocitli tisícky domácností. 

Hlásené škody

Najkritickejšia situácia bola v Hornom Rakúsku. Hasičské zbory mali v priebehu včerajšieho dňa viac ako 750 hlásení, dokonca v priebehu jednej hodiny prijali hasičské linky až 512 tiesňových volaní.

Závažné situácie museli riešiť hasiči v okresoch Braunau a Schräding. Spadnuté stromy zakliesnili niekoľko ľudí v ich autách. Našťastie, hasičom sa podarilo všetkých ľudí vyslobodiť. 

Evakuovaných muselo byť aj viacero obyvateľov, kým lesníci neposúdili nebezpečnú situáciu, pri ktorej by mohli spadnúť stromy na dom v dôsledku silných nárazových vetrov. 

V Salzburgu bolo v pohotovosti viac ako 400 hasičov. Obyvatelia nahlásili viac ako 100 prípadov popadaných stromov, ktoré zablokovali cestnú premávku.

V Štajersku bolo zas v nočných hodinách nasadených približne 120 hasičov na viac ako 60 miestach, keď silné búrky s krupobitím ničili strechy domov a prístrešky pre autá. 

Zdroj: APA / Zoom.tirol
Zdroj: APA / Zoom.tirol

Záchranné akcie

V Rakúsku na následky búrok mali hasiči niekoľko záchranných akcií. Miestny pár vo večerných sobotných hodinách neuposlúchol varovanie úradov pred búrkami a vydali sa na jazero člnkovať. Prichádzajúca búrka zmietla dvojicu do vody. Dvadsaťdeväťročný mladík so ženou z posledných síl doplávali k brehu, kde im bola poskytnutá prvá pomoc. Následne ich záchranná služba previezla do nemocnice. 

Poplach bol vyhlásení taktiež aj kvôli údajne nezvestným plavcom v rakúskych jazerách Holzöstersee vo Frankingu (okres Braunau) aj v Zell am Moos am Irrsee. Svedkovia na pláži tvrdili, že plavci sa nevrátili späť na breh. Počas búrky bola vyhlásená záchranná akcia a však bezúspešne. „Neexistujú však ani správy o nezvestných osobách," uviedla polícia.

Rakúsko sa v súčasnosti pripravuje na ďalšie silné búrky, ktoré ich čakajú opäť v pondelok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd