Ráno prídu búrky a začne pršať. Konečne sa dočkáme výraznejších zrážok. Kde ich spadne najviac?

Peter Minárik

Studený front sa pomaly blíži k našim hraniciam a počasie na Slovensku začne ovplyvňovať prakticky hneď po východe Slnka. Od západu sa nad naše územie bude rozširovať dážď a zároveň treba počítať aj s búrkami.

K našim hraniciam sa už v týchto chvíľach blíži studený front, ktorý v nadchádzajúcich hodinách prinesie na Slovensko konečne významnejšie zrážky. Pozitívnou správou je aj to, že zrážky, ktoré nás čakajú by mali byť plošnejšie.

Pršať začne v skorých ranných hodinách a posledné zrážky opustia naše územie v utorok večer. V niektorých oblastiach treba počítať s výdatnejšími zrážkami.

Búrky už začali úradovať

Studený front aktuálne ovplyvňuje počasie v Nemecku a v Rakúsku. Aktuálne sa búrky začali presúvať z Nemecka nad Poľsko a Česko. Na studenom fronte vyprodukovali búrky už viac ako 90 000 bleskových úderov.

zaznamenané blesky počas utorka, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky počas utorka, zdroj: blesky.bourky.cz

Samotné búrky nie sú veľmi nebezpečné a zatiaľ nie sú hlásené výraznejšie škody. Najväčšie komplikácie tak môžu spôsobiť blesky. Tie totiž môžu spôsobiť ďalšie požiare. Takúto skúsenosť máme aj na našom území. Jeden z bleskov udrel v Slovenskom raji, kde v koreňovom systéme začal tlieť oheň. Ten sa dnes prehorel až do povrchových vrstiev a zhorela časť lesa.

Keďže pôdne sucho je lokálne až na extrémnom stupni, tak práve blesky predstavujú veľké riziko. Studený front však má pre nás aj priaznivé správy. Prinesie totiž konečne vlahu.

Zrážky by mali byť plošnejšie

Prvé zrážky sa na našom území očakávajú medzi 5:00 až 6:00 na západnom a postupne na severozápadnom Slovensku. V priebehu dopoludnia sa budú zrážky rozširovať smerom k východu.

Na čele studeného frontu treba počítať so silnejšími nárazmi vetra do 20 m/s a s výskytom búrok. Tie postupne prejdú do dažďa, ktorý môže byť aj výraznejší.

Dopoludnia by už malo pršať na väčšine západného a stredného Slovenska, zatiaľ čo na východe bude ešte pred studeným frontom a zrážkami vrcholiť príliv teplého vzduchu.

Zrážky by počas utorka mali byť plošnejšie a spadnúť by malo priemerne od 5 do 10 mm, ale na západe a severozápade ojedinele až okolo 20 mm. To síce sucho určite nezaženie, ale minimálne ho zmierni. Príchod a postup zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd