Ráno sa pripravte na to najhoršie. Orkán Pit prinesie snehovú fujavicu a bude lámať stromy

Veronika Salayová

Slovensko, rovnako ako aj iné krajiny západnej a strednej Európy, sužuje v piatok veľmi nepriaznivé počasie. To najhoršie Slovensko ešte len čaká − v sobotu ráno totiž orkán Pit udrie naplno.

Orkán Pit v piatok v poobedňajších hodinách postupne začal silnieť nad oblasťou strednej Európy, čo sa prejavilo silnejúcim vetrom, ktorý začal v nárazoch akcelerovať. 

Mimoriadne veterno bolo v piatok popoludní najmä v Rakúsku, kde vietor v nárazoch dokonca presiahol rýchlosť 130 km/h. Vo Viedni napríklad fúkal vietor s rýchlosťou až 115 km/h v nárazoch a v Schwechate 96 km/h. 

Aj na Slovensku bolo v popoludňajších hodinách veterno. V Bratislave sme zaznamenali silný vietor, ktorý v nárazoch dosiahol rýchlosť 72 km/h, o niečo veternejšie bolo napríklad v Jaslovských Bohuniciach, kde fúkal vietor v nárazoch rýchlosťou 75 km/h.

V rámci Slovenska bolo najveternejšie na horách, kde vo Vysokých Tatrách dosahoval vietor silu okolo 100 km/h v nárazoch. Vietor s prichádzajúcimi nočnými hodinami mierne ustáva, avšak to neznamená, že to najhoršie máme za sebou, práve naopak.

Výrazne sa rozfúka počas sobotňajšieho rána, kedy udrie orkán Pit naplno. Najhoršia situácia ohľadom silného vetra bude v sobotu od 4.00 hod. do 14.00 hod. Nárazy v nižších polohách dosiahnu silu víchrice a na horách silu orkánu, pričom poryvy vetra presiahnu rýchlosť až 150 km/h.

Čo nás presne čaká?

V sobotu ráno tak silný vietor dorazí prakticky do všetkých oblastí Slovenska, a to na západné, stredné, ale aj časti východného Slovenska. Rozfúka sa silný nárazový vietor s rýchlosťou až do 25 m/s, pričom najveternejšie bude práve na západnom Slovensku a, samozrejme, na horách. 

Treba sa pripraviť na to, že vietor bude lámať konáre a vyvracať stromy. Výrazné problémy môžu nastať aj v dodávke elektrickej energie, keďže silný vietor bude páchať škody aj na elektrických vedeniach.

Keďže na severe Slovenska prevláda snehová kalamita, tak silný vietor tu situáciu zásadne zhorší. Treba sa preto pripraviť na veľmi ťažké podmienky, najmä v ranných hodinách, kedy bude situácia najvážnejšia. 

Pri vetre a snežení sa budú na cestách tvoriť nebezpečné snehové záveje a jazyky, a hrozí tak poriadna snehová fujavica. Doprava bude v predobedňajších hodinách problematická až kritická. Ak nevyhnutne nemusíte, radšej v sobotu predobedom nikam nejazdite. 

Situáciu ohľadom snehovej kalamity aj silného vetra pozorne sledujeme v ONLINE prenose, kde nájdete najaktuálnejšie informácie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd