Ráno začne na juhu konečne pršať. Popoludní prídu od západu búrky a zasiahnu najmä túto oblasť

Ráno začne na juhu konečne pršať. Popoludní prídu od západu búrky a zasiahnu najmä túto oblasť
Peter Minárik

Počas nadchádzajúcich hodín nás čakajú dve zrážkové vlny. Najskôr zasiahne južné partie územia dážď a v priebehu popoludnia dorazia búrky. Prinesie ich ďalšia frontálna vlna. Tie však neprídu všade a hrozia predovšetkým v jednej časti Slovenska.

Dnešný deň priniesol na naše územie ďalšiu vlnu búrok, no tie boli sústredené už len do jednej oblasti Slovenska, a to do Košického kraja. Týmto krajom sa prehnali dve búrkové vlny. Prvá zasiahla Košický kraj ráno a druhá v prvej časti popoludnia.

Búrky boli nebezpečné najmä popoludní. Severne od Moldavy nad Bodvou sa vyskytla stacionárna búrka, ktorá zotrvávala nad touto oblasťou až 90 minút, čo prinieslo desiatky milimetrov zrážok. Najhoršie dopadla obec Jasov, kde spadlo 102 mm, a vplyvom takýchto extrémnych zrážok sa obcou prehnala prívalová povodeň.

Ďalšia vlna búrok sa už teraz na naše územie chystá a dorazí v piatok. Ešte pred búrkami však dorazia zrážky.

Ráno začne pršať

Pozitívnou správou pre poľnohospodárov je informácia, že v ranných hodinách sa nad južné okresy z Álp nasunie pole dažďa, ktorá sa postupne presunie južnými partiami Slovenska smerom na východ.

Na okraji tohto zrážkového poľa môžu vznikať búrky, no tie by nemali byť príliš intenzívne. Poteší predovšetkým dážď, ktorý môže do južných okresov Slovenska priniesť aj 10 mm zrážok, čo určite poteší.

očakávané množstvo zrážok
očakávané množstvo zrážok

Popoludní dorazia búrky

Po pokojnom rannom a dopoludňajšom daždi nás čaká ďalší búrlivý deň. Cez našu oblasť totiž začne postupovať frontálna vlna, ktorá prinesie počas dňa ďalšie búrky, ktoré by mohli byť aj intenzívnejšie.

Búrky sa na frontálnej vlne začnú formovať v piatok popoludní nad Rakúskom a nad Moravou a v priebehu večera dorazia búrky aj nad naše územie.

Zasiahnuť by mali predovšetkým krajné západné a severozápadné okresy, kde sa búrky môžu vyskytovať aj počas noci na sobotu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd