Rekordné teplo v Afrike aj v Španielsku. Teploty už v apríli atakujú +50 °C

Rekordné teplo v Afrike aj v Španielsku. Teploty už v apríli atakujú +50 °C
Veronika Salayová

Jar je v plnom prúde a na severe Afriky už majú za sebou prvú poriadnu vlnu horúčav. Teploty atakujú extrémnu teplotu +50 °C. 

Sever Afriky bojuje s prvou tohtoročnou vlnou horúčav. Aj keď je iba začiatok apríla, teploty sa v dôsledku extrémne horúcej masy vzduchu vyšplhali takmer na +50 °C. 

V stredu sa v Mali vyšplhala na  +48,5°C, čo je mesačným rekordom pre celý africký kontinent. Takto horúco v apríli ešte v Afriky nebolo, a to je len začiatok mesiaca. 

rekordná teplota v Mali
rekordná teplota v Mali, zdroj: Observatoire Keraunos

Rekordne horúco aj v Španielsku

Masa horúceho vzduchu sa tento týždeň presúvala aj do severnejších oblastí a zo severnej Afriky dorazila aj nad Španielsko, kde počas soboty v južnom Španielsku namerali teplotu výrazne nad +30 °C.

 

V južnej Akvitánii včera zaznamenali teplotu +33 °C, čím bol opäť prekonaný mesačný rekord pre Pyrenejský polostrov. Ďalšie rekordy prekonali aj v centre krajiny a aj vo Francúzsku. V Navarrenxe v regióne Nové Akvitánsko namerali až +33,9°C.

Vlna teplota pokračuje nielen v západnej Európe, ale dorazila aj nad naše územie, kde sa šplhajú teploty k letným hodnotám. 

Počas soboty sme zaznamenali ďalší letný deň, no dnes by malo byť na Slovensku ešte teplejšie a teploty by mohli atakovať až +28 °C. Najteplejšie bolo v sobotu v Gabčíkove, kde o 15. hodine namerali +25,8 °C. 

 

Vysoké teploty budú pokračovať aj v nasledujúce dni. Podrobnú predpoveď počasia pre vaše mesto môžete nájsť tu.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd