Rekordné teploty v Grónsku. Podľa odborníkov za to môže otepľovanie planéty

Veronika Sádovská

Podľa odborníkov takéto rekordné teploty súvisia so zmenami klímy. Vlani sa v lete roztopilo rekordne veľká časť ľadovcov v Grónsku.

Aktuálne teploty v Grónsku sú na rekordnej úrovni. Podľa mnohých odborníkov sú tieto teploty v súlade s trendom otepľovania, za ktorý môžu klimatické zmeny spôsobené človekom.

V hlavnom meste Grónska Nuuk namerali 20. decembra až +13 °C. To je rozdiel takmer dvadsiatich stupňov. Normálová hodnota v tomto období je -5,3 °C.

Ďalej v meste Qaanaaq (starý názov Thule) ležiacom na severe krajiny namerali +8,3 °C. Rovnako aj tu býva teplota v tomto období omnoho nižšia a to -20,1 °C.

Úrady však neuviedli či ide o celkovo najvyššie namerané hodnoty v histórii meraní v tomto období alebo ide o rekordy v porovnaní s minulými rokmi.

Klimatologička Caroline Drostová-Jensenová z Dánskeho meteorologického úradu uviedla, že dôvodom týchto teplôt je aj meteorologický fenomén föhn (fén). Ide o teplý vietor, ktorý je na tomto ostrove celkom bežný.

Netradičné je však to, že tento fenomén sa aktuálne deje na veľmi veľkom území a trvá netradične dlho. 

Globálne otepľovanie spôsobuje nárast teplôt aj na tomto inak chladnom ostrove. 

Teploty vysoko nad dlhodobým priemerom spôsobili minulý rok aj výrazné topenie miestnych ľadovcov na veľmi veľkej rozlohe. V niektorých extrémne teplých dňoch prišli o 8 miliárd ton ľadu. To je dvojnásobok priemeru, ktorý bežne ľadovce stratia za celé leto. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd