Rekordné teploty v obľúbenej turistickej destinácii zabíjajú. Ak sa sem chystáte, dávajte si veľký pozor

Rekordné teploty v obľúbenej turistickej destinácii zabíjajú. Ak sa sem chystáte, dávajte si veľký pozor
Veronika Sádovská

Najmenej päť turistov zomrelo v Grécku, ktoré sužuje mimoriadne teplé počasie, a niekoľko ďalších je nezvestných. Všetci turisti, ktorí zomreli alebo sú nezvestní, majú viac ako 55 rokov, uviedli grécke médiá.

Grécke médiá informovali najskôr o smrti 67-ročného britského novinára, ktorý sa stratil začiatkom júna na ostrove Symi pri tureckom pobreží a o niekoľko dní bol nájdený mŕtvy. Muž počas prechádzky zišiel z cestičky a skolaboval na takom mieste, kde ho bolo ťažké nájsť, uviedli grécke úrady.

Ďalší dvaja ľudia zomreli na Kréte. Na prechádzke zomrel 80-ročný muž a ďalší 70-ročný muž skolaboval na pláži.

 

Najmladší z obetí bol 55-ročný muž

Na Mathraki, malom ostrove západne od Korfu, zomrel počas prechádzky 55-ročný Američan. Na ostrove Samos pri pobreží Turecka bolo nájdené mŕtve telo 74-ročného Holanďana, ktorý sa pred niekoľkými dňami sám vydal na prechádzku.

Na súostroví Kyklady je nezvestný občan Spojených štátov a dve postaršie Francúzky. Američan sa stratil pred viac ako týždňom na ostrove Amorgos a Francúzky minulý týždeň pri prechádzke na ostrove Sikinos.

Obete spája niekoľko vecí

Podľa gréckych médií sa niektoré z obetí vydali von do tepla krátko po tom, čo zjedli obed a vypili k tomu aj nejaký alkoholický drink. Iní zase nemali mapu či šikovný telefón alebo sa nachádzali v ťažko dostupnom teréne.

Grécky kardiológ Thomas Giannoulis pritom upozornil na to, že mnohí turisti podceňujú prechádzku na priamom slnku a negatívny vplyv na ich organizmus. V čase horúčav sa totiž zvyšuje riziko dehydratácie či prehriatia organizmu. „Toto nebezpečenstvo stúpa aj s vekom osoby," upozornil Giannoulis.

 

Zatvorená Akropola

V dôsledku extrémne vysokých teplôt bola minulý týždeň niekoľko dní po sebe zatvorená najnavštevovanejšia turistická atrakcia v Grécku, Akropola v Aténach. V krajine prebieha najskoršia vlna horúčav v histórii, ako uvádzajú tamojšie médiá. Zatvorené boli aj školy.

Návštevníci nemohli do pamiatkovej oblasti na vrchole kopca medzi 12:00 a 17:00 SELČ. Rovnaké opatrenia platili aj v stredu. Vo štvrtok dosiahla teplota v centre Atén až +42 °C. Úrady vydali výstrahy a zavreli školy.

Najskoršia vlna horúčav v histórii

Meteorológovia uviedli, že ide o najskoršiu vlnu horúčav od začiatku meraní v Grécku. V krajine je vlna horúčav definovaná ako obdobie, kedy teplota presiahne +38 °C tri po sebe idúce dni.

Ešte horúcejšie ako v Aténach bolo na ostrove Kréta, kde teploty dosiahli +44,5 °C a na Peloponézskom polostrove, kde namerali +43,9 °C. Na Kréte a ďalších ostrovoch boli preventívne uzavreté niektoré archeologické náleziská.

Grécky minister pre klimatickú krízu Vassilis Kikilias varoval pred rizikom požiarov kvôli silnému vetru, ktorý by mohol zasiahnuť celú krajinu. Civilná ochrana je vo vysokej pohotovosti a veľmi vysoké riziko požiarov sa očakáva v piatok v desiatich regiónoch vrátane juhovýchodnej Atiky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd