Rekordné teploty v severnej Európe. Namerali tam +31 °C, hrozia aj BÚRKY

Rekordné teploty v severnej Európe. Namerali tam +31 °C, hrozia aj BÚRKY
Veronika Sádovská

Nadpriemerne teplo je v celej Škandinávii a včera tam namerali rekordné horúčavy. Nadpriemerné teplá prinášajú aj dážď a búrky. Búrky sa ale vyskytujú dnes aj na Slovensku.

Na škandinávsky polostrov dorazilo leto. V nedeľu v nórskych fjordoch bolo nezvyčajných +30 až +31 °C. Takéto teploty tam koncom mája nie s vôbec bežné. Najvyššia denná teplota bola zaznamenaná včera vo Froste a to až +31,1 °C. 

Počas dnešného dňa sa síce trochu schladilo, avšak stále prevládajú teploty nad +20 °C a výnimočne aj nad +25°C, chladnejšie je len vo vyššie položených mestách.

K výraznejším zmenám nedôjde ani v najbližších dňoch, počasie zostane nadpriemerne teplé, no v regióne Nórska často popretkávané dažďom, prehánkami a búrkami.

 

Búrky máme aj na Slovensku

Veľmi teplo je dnes aj na našom území. Teploty na juhozápade sa šplhajú k tropickej tridsiatke a v Hurbanove o 16. hodine namerali +28,5 °C či v Dudinciach 28,5 °C. V takmer všetkých mestách je dnes nad +25 °C, chladnejšie len na krajnom severe.

Búrky sa objavili aj dnes, ale takmer výlučne len na strednom Slovensku a v oblasti Tatier, kde prechodne vplyvom búrky môže byť aj chladnejšie. Priniesli so sebou menej zrážok ako v uplynulé dni.

 

Zrážky sa dnes tvoria hlavne z tepla a sú skôr stacionárneho charakteru. Prinášajú tak vyššie úhrny, avšak nehrozia prívalové povodne. Najviac zrážok spadlo v Mlynkách, v povodí Hornádu, a to 18,4 mm.

V ostatných oblastiach je týchto zrážok menej, do 15 mm. Do večera ešte môžu tieto čísla mierne stúpať, neohrozí to však vodné toky. Od nebezpečných javov si tak na dnes oddýchneme.

Búrky dnes nie sú ani príliš bleskovo aktívne. Počas celého pondelka udrelo len vyše 460 bleskov. Celú aktuálnu situáciu pre vás pozorne sledujeme. Polohu zrážok a búrok môžete vidieť aj na našom iRadare. Predpoveď na nasledujúce dni si môžete pozrieť tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd