Rekordný sneh a mráz v Srbsku. V Belehrade nasnežilo toľko, ako nikdy v histórii

Dominik Cenkner

Nielen našu oblasť zasiahlo mimoriadne chladné počasie. Svoje by o tom vedeli hovoriť aj obyvatelia Balkánu. Počasie tam prepisovalo rekordy

Utorok 4. apríl 2023 sa zapíše do balkánskej histórie a najmä Srbska pre výnimočnú vlnu mrazov a sneženia. Tá zasiahla krajiny severne a východne od Jadranského mora.

V Belehrade zaznamenali najväčšie aprílové sneženie v histórii mesta. Nahromadená snehová pokrývka už prekonala všetky rekordy a v historickom centre slávneho hlavného mesta Juhoslávie, ktoré má dnes okolo jeden a pol milióna obyvateľov, dosiahla výšku 14 cm v nadmorskej výške 117 metrov.

Utorková snehová nádielka je mimoriadna: od roku 1888, teda za 135 rokov, v apríli nikdy nenapadlo toľko snehu. Predchádzajúci rekord mesačnej akumulácie snehu bol 10 cm a pochádza z posledného apríla 2021.

Ďalšie rekordy a zaujímavý trend

Predchádzajúce rekordy boli 7 cm a pochádzali z apríla 1996 a apríla 1997. V čase globálneho otepľovania je mimoriadne zaujímavé, že päť najväčších aprílových snežení v histórii Belehradu sa vyskytlo za posledných 27 rokov, a najmä dve najväčšie sa vyskytli v posledných dvoch rokoch.

Sú to však kuriózne meteorologické údaje. Potvrdzujúc trend otepľovania prichádza ďalší mimoriadne významný údaj: včerajší deň priniesol najvyššiu výšku snehu, aká kedy bola v Belehrade dosiahnutá počas zimnej sezóny 2022/2023. V skutočnosti v meste počas celej zimy nikdy nenapadlo viac ako 4 cm snehu.

Chladné počasie zasiahlo viaceré európske krajiny

Faktom je, že nielen Balkán zasiahlo mimoriadne chladné počasie. Dokazuje to aj nasledujúca mapa s teplotnými anomáliami v Európe z utorkového rána.

zdroj: meteoweb.eu
zdroj: meteoweb.eu

Oblasť postihnutá nezvyčajným chladom je obrovská. Tiahne sa od Škandinávskeho polostrova až po líbyjské vnútrozemie, s veľmi rozsiahlym polárnym jadrom, od pobaltských krajín až po Taliansko a Albánsko, kde sú teploty až 10 °C pod normálom.

Výnimkou nie je ani Slovensko. Veľkonočné sviatky odštartujeme taktiež so snehovou nádielkou. Kde napadne najviac snehu prezrádza nasledujúci článok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd