Rieka Níl v Afrike sa môže stať nebezpečnou. Tokom prúdia splašky a ťažké kovy

Veronika Salayová

Podľa najnovších výskumov sa stav rieky Níl rapídne zhoršuje, a to nielen pre nedostatok vody, ale aj pre kontamináciu zvyšných zdrojov splaškami či ťažkými kovmi. 

Rieka Níl bola od staroveku rozhodujúca pre prežitie obyvateľov východných oblastí Afriky. Vody je každým rokom menej a menej, a navyše stav vody nie je vyhovujúci, ba naopak, stáva sa nebezpečnou až toxickou. 

Podľa štúdie USC Viterbi School of Engineering je rieka, a najmä jej delta, čoraz zraniteľnejšia voči znečisteniu ťažkými kovmi a pobrežnej erózii. Analýza Essama Heggyho bola zverejnená začiatkom marca v akademickom časopise Earth's Future a priniesla veľmi znepokojivé výsledky.

Vo vzorkách spodných sedimentov odobratých z dvoch rôznych vetiev delty Nílu sa našli ťažké kovy ako kadmium, nikel, olovo a meď. Táto kontaminovaná voda môže spôsobiť vážne otravy.

Bez správnej úpravy vody sa ťažké kovy ukladajú v korytách riek. Navyše sa ich najväčšie množstvo môže hromadiť v blízkosti priehrad, ktoré samy narúšajú prirodzený tok rieky a celého toku odpadov.

Nielen ťažké kovy, ale aj splašky

Až 60 miliónov ľudí sa môžu dotknúť vážne následky zhoršenia stavu Nílu. Okrem ľudí môžu trpieť aj mnohé zvieratá. Kontaminovaná voda sa dotkne aj poľnohospodárstva a priemyslu. 

V súčasnosti Egypt čelí obrovskému nedostatku vodných zdrojov. Situáciu nezlepšujú ani splašky, ktoré sa do rieky Níl vypúšťajú vo zvýšenom množstve. Aj tie veľmi vážne narúšajú kvalitu vody. 

Výsledky tejto analýzy by mali priviesť kompetentných k rozhodnutiam, ktoré by mali zlepšiť kritický stav rieky Níl. Od tejto rieky sú totiž závislé aj ostatné africké krajiny. 

Civilizácia, ktorá prekvitala v malebnej krajine vyše 7 000 rokov, dnes musí čeliť nepríjemnej realite a hlavne sa s ňou musí efektívne vysporiadať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd