Rieky odnášali cesty a mosty. Zaznamenali najvyššiu rýchlosť vetra v histórii meraní

Rieky odnášali cesty a mosty. Zaznamenali  najvyššiu rýchlosť vetra v histórii meraní
Zuzana Macháčová

Búrka Aline zasiahla nielen Španielsko, ale aj južné Francúzsko. Najťažšia situácia je v  Alpes Maritimes, kde boli zaznamenané rekordne silné poryvy vetra. Rozvodnené rieky ničia cesty a mosty.

Búrka Aline, ktorá sa vo štvrtok prehnala cez Pyrenejský polostrov, si vybrala svoju daň aj na obyvateľoch južného Francúzska.

Národná meteorologická agentúra Meteo France vydala varovanie pred lejakmi a záplavami. V oblasti Alpes Maritimes v južnom Francúzsku dokonca istý čas platila najvyššia výstraha pred počasím.

Rekordné nárazy vetra

Ako informoval denník Le Figaro, búrku Aline sprevádzali rekordne silné nárazy vetra. Najvyššiu rýchlosť v histórii meraní namerali na meteorologickej stanici v Levens, a to až 149 km/h a v Nice 92 km/h, čo je rekord za október. 

Podľa odhadov meteorológov by miestami mohlo spadnúť až 300 litrov zrážok na m². V meste Saint-Martin-Vesubie rozvodnená rieka Boreon zničila mosty a cestu do La Colmiane.

 V neďalekej obci Tende odrezali rozvodnené rieky prístupové cesty k niektorým domom. Podľa starostu Jeana-Pierra Vassala sú služby s uväznenými obyvateľmi v kontakte.

Evakuácie

Podľa záchranných služieb regiónu Alpes Maritime bolo v noci zo štvrtka na piatok evakuovaných 243 ľudí. Nikto nebol zranený a nie sú žiadne informácie o nezvestných ľuďoch.

V noci zo štvrtka na piatok zostalo bez elektriny 5 000 domácností, Avšak opravu siete sťažuje silný vietor, ktorý znemožňuje použitie vrtuľníkov.

Vedúci oblasti Alpes Maritimes oznámili, že všetky školy a univerzity budú v piatok zatvorené. Starosta Nice vyzval obyvateľov, aby boli obzvlášť opatrní.

Mesto oznámilo zatvorenie parkov, prímorskej promenády a pláží. Vlaková doprava bola pozastavená a problémy sú aj na letisku v Nice.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd