Riziko prekročenia nebezpečného prahu sa zvýšilo. Bude to mať ďalekosiahle dôsledky

Veronika Sádovská

Podľa novej správy Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) je riziko, že globálna priemerná teplota v najbližších piatich rokoch presiahne o 1,5 °C nad predindustriálnym priemerom až 66%.

Svetová meteorologická organizácia zverejnila svoju výročnú správu „Global Annual to Decadal Climate Update“, v ktorej zhŕňa prognózy týkajúce sa globálnej klímy na nasledujúci rok a nasledujúcich päť rokov.

Pravdepodobnosť, že priemerná teplota Zeme presiahne 1,5 °C nad priemerom z predindustriálnej éry (1850-1900), je podľa neho 66%.

neznamená to, že svet z dlhodobého hľadiska prekročí túto hranicu globálneho otepľovania, ale priemerná globálna teplota bude nad touto úrovňou najmenej jeden rok medzi rokmi 2023 a 2027.

Dôsledky si ani nevieme predstaviť

Minuloročná správa uvádzala túto pravdepodobnosť na 50%.Bude to mať ďalekosiahle dôsledky pre zdravie, potravinovú bezpečnosť, vodné hospodárstvo a životné prostredie," varoval generálny tajomník agentúry OSN Petteri Taalas.

Priemerná globálna teplota bola v minulom roku približne o 1,15 °C vyššia ako predindustriálny priemer.

Bude mať na tom podiel aj El Niňo

Pravdepodobnosť prechodných 1,5 °C nad priemernú predindustriálnu teplotu na Zemi neustále rastie od roku 2015, keď sa blížila k nule. V rokoch 2017-2021 to bolo len 10 %. 

K zvýšeniu rizika dosiahnutia tejto hranice má čiastočne prispieť anomália El Niňo, teda fenomén, ktorý môže zintenzívniť klimatické zmeny vrátane zvýšenia globálnej teploty. Vyskytuje sa vtedy, keď je povrchová teplota vody v rovníkom Pacifiku nadpriemerná.

El Niño zvyčajne spôsobuje zvýšenie globálnej teploty o rok neskôr, takže v tomto prípade by to bol rok 2024.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd